ابوالفضل ظهرهوند ، کارشناس مسائل بینالملل و غرب آسیا در گفتوگو با افکارنیوز به روابط ایجاد شده بین ایران و روسیه در پس انفعال مذاکرات هستهای وین و تنشهای بین روسیه و غرب بیان کرد: در مقطع کنونی شاهد وارد شدن روابط ایران و روسیه به یک فاز جدید هستیم. یعنی وارد شدن از مرحله همکاریهای راهبردی به مرحله اتحاد راهبردی که نکته بسیار مهمی است. همان فرآیندی که از گذشته طی شده است.
وی افزود: به هرحال بعد از پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به مرور روندهای بینالمللی دو کشور را در فازی جلو برد که تهدیدها و فرصتهایشان با یکدیگر هم راستایی بیشتری پیدا کرد.
ظهرهوند ادامه داد: به عنوان مثال در بحث سوریه که البته باید نقش شهید قاسم سلیمانی را هم بسیار کلیدی و موثر ارزیابی کنیم، بسیار مهم و موثر بود که ایران در سوریه یک فاز جدیدی از همکاری راهبردی را شروع کرد و خروجی آن، سرکوب تروریستها و جلوگیری از فروپاشی سوریه و تغییر در ژئوپلتیک منطقه و توقف عملی ناتو در صحنه غرب آسیا بود. ناتویی که به صورت نیابتی اهداف خود را دنبال میکرد.
این کارشناس خاطرنشان کرد: اکنون در فاز بعدی ما شاهد اتفاقات اوکراین هستیم که آمریکاییها باز هم با هدف ایجاد بحران و قطع روابط فزاینده روسیه با اتحادیه اروپا، تصور میکردند بتوانند وارد اوکراین شوند و روسها را در آنجا به تله بیندازند و سپس حرکت ناتو به سمت شرق را پیادهسازی کنند.
او گفت: با پیوستن اوکراین به ناتو و مداخلهگری ناتو و آمریکا در حوزه جغرافیای سیاسی روسیه و قفقاز جنوبی و به عبارتی ایران؛ چرا که آمریکاییها همواره به این نتیجه رسیدهاند که روسیه، ایران و چین باید هم به عنوان تهدید معتبر نگریسته شوند و ازطرفی تلاش دارند این سه کشور را از هم جدا نگه دارند و به سمت فروپاشی ژئوپلتیک این کشورها شود لذا اگر این اتفاق رخ دهد به نوعی رویای غرب پایدار میشود و آن، حاکمیت بر جهان خواهد بود.
ظهرهوند تصریح کرد: بنابراین موضوع مذکور بسیار حائز اهمیت و تاثیر گذار است. ما در این مقطع زمانی شاهد هستیم که تحولات اوکراین موجب تخریب روابط روسیه و اروپا شد اما ضرر آن متوجه اروپاییها شد.
کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: هم اکنون میزان درآمد روسیه بعد از این بحران بیشتر از قبل بحران شده است و شاهد آن هستیم که ملت و جغرافیایی به نام اوکراین در حال نابودی است. این بازی خطرناکی بود که آمریکاییها در این منطقه شروع و گمان میکردند که بتوانند در آن پیروز شوند، اما همچنان متوقف هم نشدهاند و کماکان متصور هستند که روسیه را در اوکراین و در چالش نگه دارند و بتوانند در محیط پیرامونی ایران و چین هم چالش ایجاد کنند.
او گفت: این جنگ به نوعی برای غرب، یک جنگ صفر و یکی است و اگر در این جنگ پیروز نشوند باید به بحران در داخل ایالتهای امریکا فکرکنند و بپردازند. بنابراین باید به منافع خودشان فکر کنند.
ظهرهوند درانتها تشریح کرد: نزدیک شدن دو کشور ایران و روسیه و وارد شدن آن.ها به اتحاد راهبردی یک فرآیند طبیعی است که طی شده و مصالح هر دو کشور را مد نظر دارد. چرا که تهدیدات و فرصتهای ما هم راستا هستند و باید این انتظار را داشته باشیم که در آینده نیز همکاریهای دو کشور عمیقتر و بیشتر شود.