تی ۵۵ یکی از تانکهای اصلی ارتش شوروی در دهه ۵۰ میلادی بود که پر تیراژ ترین و معروفترین تانک تاریخ شوروی است. از این تانک تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار نمونه ساخته شده که بسیاری از آنها با بهینه سازی هنوز در جهان فعال هستند. ایران در سالهای دفاع مقدس تعدادی از این تانکها را در سال ۶۵ از لیبی، چین و روسیه خریداری کرد و بعدها با بهینه سازی تحت پروژه سفیر ۷۴ آنها را عملیاتی نگه داشت. تعداد تانکهای تی ۵۵ که در نیروهای مسلح فعال هستند طبق برآورد سال ۲۰۱۰ حدود ۵۴۰ دستگاه می باشد که از هر تانک دیگری بیشتر است.
تانک سفیر ۷۴ با تانک تی ۵۵ چه تفاوتهایی دارد؟
تانک سفیر ۷۴ در رده تانکهای اصلی میدان نبرد قرار میگیرد که ساخت سازمان صنایع دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشورمان است و از سال ۱۳۷۴ تاکنون در خدمت نیروهای مسلح ایران قرار دارد. ابعاد این تانک عبارتند از ۶/۴۵ متر طول، ۳/۳۷ متر عرض و ۳/۳۷ متر ارتقاع که ظرفیت نشستن ۴ نفر خدمه را در خود دارد.
سلاح اصلی یا توپ تانک تی ۵۵ ؛ توپ ۱۰۰ میلی متری است که این توپ در تانک سفیر ۷۴ به توپ ۱۰۵ میلیمتری آمریکایی ام ۶۸ تغییر پیداکرده است و مهماتی که شلیک میکند توان نفوذ در زرههایی با ضخامت ۶۰۰ میلی متری را دارند. ویژگی خاص این توپ قابلیت شلیک ضد تانک روسی ای تی ۱۰ (AT-۱۰/ Bastion) است که برد آن در حدود ۴ کیلومتری تخمین زده میشود. سیستم کنترل آتش این تانک ساخت شرکت اسلوونیایی فونتانا و مدل EFCS-۳ نام دارد. این در حالی است که تانک تی ۵۵ فاقد هر گونه کامپیوتر و سیستم کنترل آتش است که دقت شلیک این توپ را در حدود ۲ کیلومتر با ۸۰ درصد احتمال موفقیت در اصابت به اهداف خود رسانده است.
تانک سفیر ۷۴ برای شناسایی اهداف خود در میدانهای نبرد از یک سامانه دید حرارتی بهره میبرد که دقت آن در طول روز حدود ۴ هزار متر و این برد در شب نیز در حدود ۱۵۰۰ متر برآورد میشود. بر روی تانک سفیر ۷۴ دو تیربار نصب شده که تیربار سبک بر روی این تانک از نوع ۷/۶۲ PKT هم محور با سلاح اصلی بوده و تیربار سنگین این تانک نیز از نوع تیربار دوشکا با کالیبر ۱۲/۷ بر روی سقف این تانک قرار گرفته است.
موتور تانک سفیر از انواع موتورهای دیزلی وی ۴۶، ۶ وی ۱۲ است که قدرتی در حدود ۸۰۰ اسب بخار تولید میکند و سرعت آن در بیشترین حالت به ۶۵ کیلومتر در ساعت میرسد، تعبیه یک اگزوز بزرگ در عقب این تانک سبب شده تا در هنگام رسیدن به سرعت حداکثر به راحتی دود ناشی از سوختن گازوئیل را از موتور آن خارج کند. این موتور همان موتوری است که بر روی نسل اولیه تانکهای تی ۷۲ نصب شده و هم اکنون نیز بر روی تانکهای تی ۷۲ موجود در ایران فعال است.
نسبت قدرت به وزن تانک سفیر ۷۴؛ ۲۱/۶۶ اسب بخار به تن است که این معیار در تی ۵۵ به نسبت ۱۶/۱۱ بود.
تانک سفیر ۷۴ از حیث تجهیزات حفاظتی نیز از یک زره بومی ساخت صنایع شهید کلاهدوز بهره میبرد. زره محافظتی این تانک، یک زره انفجاری واکنشی است که میتوان به سرعت آن را بر روی این تانک و دیگر تانکهای شرقی مانند تی ۵۴، تی ۵۵ و تی ۷۲ نصب کرد تا توانایی بقاپذیری سفیر ۷۴ را در میدان جنگ افزایش دهد.
زره تانک سفیر ۷۴ از یک لایه کامپوزیتی تشکیل شده که از تانک در مقابل انرژی شیمیایی و انرژی جنبشی جسم شلیک شده به سوی تانک محافظت میکند. این زره واکنشی از یک سیستم انفجاری در مقابل گلولههای کوچک یا نارنجکهای با کالیبر کمتر از ۳۰ میلیمتری فعال نمیشود و نسبت به مهمات از نوع ناپالم مقاوم است. در تی ۷۲های دارای زره واکنشی یک دامن زرهی بر روی شنیهای تانک نیز قرار دارد که به دامن زرهی تایپ ۵۹ شبیه است.
کارشناسان درباره تانک سفیر ۷۴ چه میگویند؟
پایگاه خبری ARMY RECOGNITION در مطلبی تانک سفیر ۷۴ را مورد بررسی قرار داده و آن را یک تانک بومی ساخت صنایع دفاعی کشورمان نامیده است.
پایگاه خبری army guide نیز در مطلبی این تانک را با نمونه خارجی خود مقایسه کرده و آن را دارای ویژگی های بروز تری نسبت به نمونه های شرقی خود دانسته است.