ویروس لامبدا مدلی جدید از کووید ۱۹ است که در ایالت متحده و آمریکای جنوبی گسترش یافته است. این ویروس یکی از گونه های جهش یافته و خظرناک ویروس کرونااست. ویروس لامبدا بیشتر کودکان و جوانان را درگیر می کند.
پس از شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان، با گونههای جدیدی این ویروس منحوس در این روزها مواجه هستیم، آخرین گونه جدید این ویروس، کرونا لامبدا است که در حال حاضر به سرعت در حال شیوع بوده و در بیش از چهل کشور شناسایی شده و به کشورهای همسایه ایران هم رسیده است.
لامبدا آخرین موردی است که سازمان جهانی بهداشت آن را در فهرست جهشهایی طبقهبندی کرده است که باید مورد بررسی و توجه قرار گیرد، محققان در این زمینه میگویند که این نوع ویروس کرونا در سازمان بهداشت جهانی به عنوان گزینه « مورد علاقه» برچسب گذاری شده است و به گفته آنها یک خطر بالقوه برای جامعه بشری است.
تاریخچه کرونای لامبدا
کرونای گونه لامبدا، که برای اولین بار در پرو شناسایی شد، همچنان در سرتیتر خبرها قرار دارد؛ زیرا در چندین ایالت شناسایی شده است.
همانطور که گفته شد، نوع جدید ویروس کرونا <<لامبدا>> برای اولین بار در پرو بررسی و شناخته شد. نمونههایی از آن نیز در تاریخ دسامبر ۲۰۲۰ میلادی یافت شده است. این ویروس عامل ابتلای بیش از ۸۰ درصد از مبتلایان جدید در آمریکای جنوبی بود. جالب است بدانید که یکی از دلایل اصلی تعداد زیاد موارد ابتلا به کرونا در پرو ظهور نوع لامبداست. در حال حاضر ۹۷ درصد موارد ابتلا به بیماری در این کشور دیده شده است.
تا به امروز صد و نود هزار نفر در کشور پرو به دلیل کووید ۱۹ جان خود را از دست دادهاند. این آمار در مقایسه با جمعیت ۳۲ میلیون نفری این شرکت کم نیست.
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت درباره ویروس لامبدا در کشور، اینطور گفت: «لامبدا هنوز در کشور ما مشاهده نشده است؛ بیش از آن نگران سایر جهشهای ویروس دلتا هستیم، البته کل دنیا نگران این موضوع هستند.»
لامبدا برای اولین بار در کشور پرو کشف و شناسایی شد و هشتاد درصد مردم آمریکای جنوبی را مبتلا کرد. طبق گفته محققان، این ویروس مطمئنا در کشورهای بیشتری وجود دارد چراکه تاکنون چهل کشور پایش ژنتیکی انجام دادند.
ویروس لامبدا، نیز مانند دیگر گونههای کرونا، با علائمی همچون تب، سرفه خشک، تنگی نفس، گلو درد، اسهال، ورم، سر درد، از دست دادن حس بویایی و چشایی و تیرگی در دست و پا است.
طبق آخرین تحقیقات گفته میشود که لامبدا دارای جهش است که میتواند منجر به افزایش قابلیت انتقال یا افزایش مقاومت در برابر آنتی بادیهای ناشی از واکسیناسیون یا ابتلای قبلی شود، لذا این موضوع موجب نگرانی پزشکان و محققان در این زمینه شده است.
به گفته دانشمندان، ویروس لامبدا قابلیت انتقال بیشتری، حتی نسبت به کرونای دلتا دارد و طبق تحقیقات صورت گرفته، لامبدا بسیار کشندهتر از گونههای مختلف کرونا است.
**چه افرادی در معرض لامبدا هستند؟
به اعتقاد متخصصان ویروس کرونا، عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به کرونا دارد که بخش مهمی از آن با تغذیه مناسب تقویت میشود اما افرادی که دارای بیماریهای زمینهای مانند دیابت و بیماریهای ریوی، قلبی، سو تغذیه هستند، بیشتر در معرض ابتلا به این ویروس هستند.
همچنین طبق گفته همین متخصصان واریانت جدید ویروس لامبدا جوانان و کودکان را بیشتر از نوعهای قبلی کرونا درگیر میکند که در کودکان موجب بیماریزایی بیشتری میشود.
*روشهای پیشگیری از ابتلای به لامبدا
محققان به این نتیجه رسیدهاند که واکسنهای mRNA در برابر نوع لامبدا مؤثر است. هر دو واکسن کرونا فایزر و مدرنا که در آمریکا تولید میشوند mRNA هستند به این معنی که حاوی مواد ژنتیکی هستند که به سلولهای بدن دستور میدهد تا کرونا ویروس تولید کنند که پس از آن موجب ایمنی بدن را میشود اما عدهای از محققان در شیلی معتقد هستند که لامبدا نسبت به سایر ویروس ها عفونتیتر بوده و در مقابل واکسنها مقاوم است.
از سوی دیگر به گفته پزشکان، مصرف روزانه منابع غذایی دارای ویتامین C مانند سبزی و سالاد همراه با غذا میتواند مقاومت بدن را در مقابل انواع بیماریها از جمله کرونا افزایش دهد لذا باید حتما با تغذیه مناسب سیستم ایمنی بدن را افزایش داد.
همچنین باید افراد تا قبل و چه بعد از واکسیناسیون و در هنگام خروج از منزل و حضور در مراکز شلوغ از ماسک استفاده کنند و همواره شستن دستها با آب و صابون را فراموش نکنند.
آیا کرونای نوع لامبدا قابلیت انتقال بیشتری دارد؟
در حالی که هنوز مشخص نیست که این نوع جدید بیشتر قابل انتقال است یا خیر، دانشمندان میگویند که گونه لامبدا تعدادی جهش را حمل میکند که به طور بالقوه میتواند منجر به افزایش قابلیت انتقال یا مقاومت در برابر آنتی بادیهای واکسیناسیون COVID-۱۹ نشان دهد.
یکی از جهش های شناسایی شده در سویه لامبدا، T۸۵۹N نام دارد. این ویروس در حال حاضر در شهر نیویورک در حال گسترش است.
بر اساس نظریه دانشمندان، از تعداد ۳۴ میلیون مورد ویروس کرونا تاکنون کمتر از ۷۰۰ مورد از انواع کرونا لامبدا در ایالات متحده گزارش شده است.
لزوم آمادگی کامل برای جلوگیری از ورود ویروس لامبدا + فیلم
علائم کرونا لامبدا چیست؟
در حال حاضر، هیچ شواهدی نشان نمیدهد که علائم عفونت با نوع جدید C.۳۷ یا Lambda، با سایر گونه های کروناویروس متفاوت باشد.
علایم و عوارض بیماری کرونا لامبدا
بر اساس گزارش NHS، علائم اصلی COVID-۱۹ عبارتند از:
- درجه حرارت بالا: برای لمس قفسه سینه یا پشت کمر احساس گرما می کنید (نیازی به اندازه گیری درجه حرارت نیست)
- سرفه مداوم جدید: بیش از یک ساعت سرفه میکنید
- از دست دادن یا تغییر حس بویایی یا چشایی: شما نمی توانید چیزی را بو کنید یا بچشید.
NHS می گوید اکثر افرادی که علائم COVID-۱۹ را دارند حداقل یکی از موارد بالا را خواهند داشت.
محققان در شیلی نتیجه گرفتهاند که نوع لامبدا COVID-۱۹ نه تنها از SARS-CoV-۲ استاندارد، عفونت بیشتری دارد؛ بلکه میتواند واکسنها را نیز کنار بگذارد. اولین مورد این بیماری در ایالات متحده در بیمارستان متدیست هوستون مشاهده شد.
هنوز دلیلی برای به صدا درآوردن زنگ هشدار وجود ندارد، اما خطر همیشه در کمین است و میبایست بیش از پیش مراقب باشید.
اثربخشی واکسنها در برابر سویه لامبدا چه میزان است؟
با استفاده از نمونههای خونی کارکنان بهداشت محلی که دو دوز واکسن کرونا وکس را دریافت کرده بودند، اثر لامبادا بررسی شد. براساس نتایج این بررسی، کرونا لامبادا نسبت به گاما و آلفا عفونی تر است. این گونه ویروس کرونا بهتر میتواند از آنتی بادیهای تولید شده از واکسیناسیون فرار کند.
نتایجی که از مطالعه دانشکده پزشکی گروسمن نیویورک به دست آمده، نشان میدهد که واکسنهای mRNA در برابر سویه لامبدا موثر هستند.
روشهای پیشگیری از آلوده شدن به گونه لامبدا ویروس کرونا چیست؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بروز بیماریها در آمریکا (CDC) اعلام کرده است که افراد باید روشهای زیر را برای پیشگیری از کرونا لامبدا عملی کنند.
شیوه های پیشگیری از ویروس کرونای لمبدا
۱.دستان خود را به صورت مرتب بشویند
۲.از حضور در مکانهای شلوغ با تهویه نامناسب پرهیز کنند
۳.واکسن کرونا تزریق نمایند
هزینهای که برای درمان کرونا نوع لامبدا باید پرداخت!
هزینه درمان بیماران در مراکز درمانی در نقاط مختلف دنیا متفاوت است؛ به طوری که برخی از مردم کشورها هزینههای زیادی در درمان بیماری کرونا میپردازند و در برخی کشورها نیز پوشش بیمهای مناسب تری به بیماران مبتلا به کرونا ارائه میشود.
درمان مبتلایان به کرونا به دلیل عدم داروی مشخص برای این بیماری درمانی قطعی نیست و نقش حمایتی دارد؛ به شکلی که بیماران مبتلا با استفاده از یکسری داروها شرایط بهتری پیدا کرده و پس از ترخیص در بیمارستان با گذراندن دورههای قرنطیه در خانه، از این بیماری خلاصی پیدا میکنند.
با توجه به این موضوع، آغاز فرآیند درمان بیماران مبتلا به کرونا در مراکز درمانی هزینههایی برای بیماران به دنبال دارد که این موضوع یکی از دل مشغولیهای این روزهای بیماران مبتلا به کرونای مراجعه کننده به مراکز درمانی است.
*درمان بیماران بی بضاعت و اتباع با استفاده از منابع طرح نظام سلامت
با آغاز شیوع بیماری کرونا در کشور، مطالب بسیاری درباره دریافت هزینه درمان این بیماران در مراکز درمانی مطرح شد و اعتراض برخی از بیماران درباره پرداخت هزینه درمان در بیمارستانها را به دنبال داشت و در مقابل اظهارنظرهای مختلفی از سوی مسئولان حوزه درمان و رؤسای بیمارستانها بیان شد.
در این شرایط بود که سعید نمکی وزیر بهداشت برای پایان دادن به این موضوع چند روز پیش در نامهای به رؤسای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور درباره ارائه خدمات درمانی به بیماران مبتلا به کرونا، تاکید کرد: در مورد افرادی که فاقد پوشش بیمه، بی بضاعت و یا اتباع خارجی هستند، از محل منابع طرح تحول نظام سلامت محاسبه و در حسابهای بستانکار آن دانشگاه لحاظ شود.
*درمان کرونا در بیمارستانهای نظامی و خصوصی رایگان نیست
ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت درباره دریافت کردن وجه توسط بیمارستانهای نظامی گفت: بنده با کمال افتخار این را عنوان میکنم که همه خدمات در بیمارستانهای دولتی به صورت رایگان و یا با کمترین هزینه انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه بیمارستانهای نظامی جزو نهادهای عمومی غیر دولتی هستند و تعرفه مستقل دارند، گفت: سطح برخی از این بیمارستانها نزدیک به بیمارستانهای خصوصی است. قاعدتا افرادی که به بیمارستانهای خصوصی مراجعه میکنند شامل خدمات رایگان دولتی نمیشوند،
وی ادامه داد: برخی مردم ما که به خواست خود به بیمارستانهای خصوصی مراجعه میکنند و خدمات خصوصی از جمله اتاق تک تختخواب ، غذای خاص و ... را دریافت میکنند، نباید توقع داشته باشند که خدمات کاملا به صورت رایگان باشد و قطعا دریافت هزینه انجام خواهد شد. ارائه خدمات مربوط به کرونا در بیمارستانهای دولتی رایگان است و در شرایط اورژانسی نیز وزارت بهداشت پذیرای بیماران در بیمارستانهای دولتی هستند.
*بیمه شدن بیماران در بیمارستانها
یکی از موضوعات در فرآیند درمان بیمه نبودن بخشی از مردم است و به تبع آن چنین افرادی در صورت ابتلا به این بیماری دغدغه هزینه درمان را دارند.
طاهر موهبتی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت با بیان اینکه از حدود یکسال پیش پوشش بیمه سلامت بر روی تخت بیمارستان متوقف شده است، بیان کرد: با توجه به اینکه بیماران مبتلا به کرونا اورژانسی به حساب میآیند، تمامی افراد مشکوک به بیماری کرونا که در بیمارستان بستری میشوند، بلافاصله بیمه شده و در صورت توانایی مالی، خودشان حق بیمه را پرداخت میکنند؛ اما در صورت عدم توانایی مالی، ارزیابی وسع انجام میشود که جهت رفاه حال بیماران مبتلا به کرونا، هماهنگیهایی با وزارت رفاه صورت گرفت تا ارزیابی وسعی که یک ماهه زمان میبرد، یک روزه انجام شود.
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت با تاکید براینکه بیمه سلامت در هیچ شرایطی ارائه خدمات به بیماران را معطوف به دریافت اعتبار نمیکند، اظهار کرد: هیچ مشکلی برای مردم در این خصوص وجود ندارد. داروهایی که در پروتکلهای ابلاغی وزارت بهداشت برای بیماران مبتلا به کرونا اعلام شده است، تعدادی از گذشته تحت حمایت بیمه سلامت بوده و تعدادی هم پس از ابلاغ، تحت پوشش قرار گرفته است.
برخی مردم ما که به خواست خود به بیمارستانهای خصوصی مراجعه میکنند و خدمات خصوصی از جمله اتاق تک تختخواب و ... را دریافت میکنند، نباید توقع داشته باشند که خدمات کاملا به صورت رایگان باشد و قطعا دریافت هزینه انجام خواهد شد
وی اضافه کرد: همچنین، خدمات، آزمایشات، تصویربرداری و اقدامات پاراکلینیکی برای بیماران مبتلا به کرونای بستری در بیمارستان، تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارد و 90 درصد هزینههای آنها توسط این سازمان پرداخت میشود.
درمان بیماران اتباع به ویژه اتباع افغانستانی ساکن در ایران و موضوع پرداخت هزینه درمان آنها در بیمارستانها یکی دیگر از موضوعات در حوزه درمان بیماران مبتلا به کروناست.
*درمان رایگان بیماران کرونایی اتباع خارجی
کیانوش جهانپور،سخنگوی وزارت بهداشت درباره «درمان اتباع خارجی مبتلا به کرونا»، گفت: روند درمان اتباع خارجی از جمله اتباع افغانستانی تفاوتی با سایر افراد ندارد و تست مربوط برای همه ایرانیها و خارجیها رایگان است و پذیرش آنها نیز مانند بقیه است.
درمان بیماران مبتلا به کرونا که در خانواده نیروهای مسلح قرار دارند، به عنوان موضوع دیگری است که پرسشهایی را مطرح کرده است؛ از جمله جانبازان دوران دفاع مقدس که به دلیل عوارض ناشی از آن دوران، در صورت ابتلا نیازمند مراقبت های ویژه ای هستند و باید هزینههای درمانی را متحمل شوند.