روزنامه فرامنطقهای رای الیوم در بخش سخن سردبیر امروز خود به قلم «عبدالباری عطوان » یادداشتی را با این عنوان منتشر کرد: «آیا اعلام قریب الوقوع بندهای معامله قرن به فروپاشی تشکیلات خودگردان منجر میشود؟ سکوت مرگبار و ننگ آور تشکیلات خودگردان در قبال آن چگونه تفسیر میشود؟ رونمایی از معامله قرن چه ارتباطی با ترور سردار سلیمانی دارد؟».
اخبار بین الملل- نویسنده در مقدمه این یادداشت آورده است: بدتر از معامله قرنی که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قرار است ظرف دو روز آینده جزئیات آن را اعلام کند چیزی نیست جز واکنش بی پروا و شرم آوری که تشکیلات خودگردان درقبال آن نشان داد با وجود اینکه تشکیلات خودگردان و رئیس آن کاملا از جزئیات باخبرند، اما گویی برخورد میکنند که انگار بی طرف هستند یا اصلا به آنها مربوط نمیشود و گویی نماینده ملت فلسطین نیستند.
عطوان با اشاره به واکنش نبیل ابوردینه سخنگوی تشکیلات خودگردان به اعلام قریب الوقوع معامله قرن گفت: ابوردینه در بیانیهای رسمی گفت که «ما از اسرائیل میخواهیم که مسئولیت خود را به عنوان رژیم اشغالگر بپذیرد»؛ اما با وجود اینکه فقط ساعاتی تا اعلام معامله قرن مانده است، هیچ کاری به نشانه مخالفت ولو با برگزاری یک تظاهرات انجام نشده است در حالی که چه وعدههایی را از تشکیلات خودگردان می شنیدیم از جمله اینکه شناسایی اسرائیل، پیمان اوسلو و هماهنگی امنیتی با اسرائیل را لغو میکنند.
نویسنده چند دلیل احتمالی برای رونمایی از معامله قرن توسط آمریکا در مقطع کنونی مطرح کرد و گفت: «نخست قرار است معامله قرن هدیه ترامپ به نتانیاهو در آستانه دور سوم انتخابات کنست باشد دوم اینکه نتانیاهو را از پیگرد قضایی رهایی دهد و سوم اینکه جایزهای به نتانیاهو به خاطر نقش آفرینی در ترور سردار سلیمانی باشد».
عطوان در بخش دیگر این یادداشت به طور غیرمستقیم به میزبانی محمود عباس از رئیس جمهور فرانسه اشاره کرد و گفت: « عباس رهبران شرکت کننده در مجمع هولوکاست را در دفتر خود در رام الله پذیرا میشود. گویی او با آنها در این جشن شریک است و نماینده ملتی نیست که خود بزرگترین قربانیان این هولوکاست است، بنابراین عباس حالا که (توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی ) به حاشیه رانده شده شایسته بود که رام الله را ترک کندتا شاهد دروغین نباشد، اما این کار را نکرد.
در ادامه این یادداشت آمده است: «وقتی ترامپ در هواپیمای خود به خبرنگاران میگوید که عاشق معاملات و در راس آن معامله قرن است یعنی او با موضوع فلسطین به عنوان یک معامله تجاری سر و کار دارد و داماد وی «جراد کوشنر» ارزش این معامله را از قبل در ماه ژوئیه هنگامی که او رهبری کنفرانس منامه را برعهده داشت تعیین کرد. هنگامی که قیمت فلسطین را ۵۰ میلیارد دلار ارزیابی کرد و او از کشورهای عربی خواست تا در این کنفرانس شرکت کنند تا این هزینه را بین آنها تقسیم کند و با تشویق حضار از این طرح وی استقبال شد».
به عقیده عطوان، پس از اقدام ترامپ در الحاق قدس اشغالی و بیشتر کرانه باختری و بالاتر از آن دو، بلندیهای جولان به سرزمینهای اشغالی و لغو حق بازگشت آوارگان، جزئیات قابل ذکری باقی نمانده است؛ اما وضعیت فعلی تشکیلات خودگردان و اراضی اشغالی فلسطین که مثل مردهها هستند جای سوال دارد.
وی در ادامه خروش و انقلاب ملت فلسطین را در مقابله با این فاجعه خواستار شد و گفت:« ملت فلسطین دست کمی از ملتهای عربی که این روزها به خیابانها میآیند ندارند . ملت فلسطین هرگز ذلالت و حقارت را نه از سوی رژیم اشغالگر و نه تشکیلات خودگردان و نیروهای امنیتی هم دست آن نمیپذیرند. اعتقاد به فداکاری در میان جوانان فلسطینی رسوخ کرده است. جرقه انقلاب زده خواهد شد. این ملت هزاران شهید اسیر و مجروح در راه دفاع از آرمانهای خود داده است که ما همواره به آن اقتخار میکنیم»
نویسنده در ادامه گفت: «ما همیشه روی گروههای مقاومتی که غیورانه طی سالهای گذشته در برابر رژیم صهیونیستی ایستادگی کردند حساب باز میکنیم. کسانی که وحشت به جان اشغالگران چه نظامیان و چه غیرنظامیانشان انداختند و بعید نیست که جواب معامله قرن را هم با موشکها بدهند و بسیاری در کرانه باختری و نوار غزه همین امید را دارند».
رای الیوم آورده است: «جای تاسف است که در مناقشه اعراب و اسرائیل، معادله موجود آتش بس در برابر آتش بس باشد و ملت فلسطین برده حقوق بگیر بودن و صدقهها و کمکهای ناچیز اعانه دهندگانی شود که فقط اجازه میدهند ملت فلسطین زنده بماند، اما به خواست خود این دوره خفت بار در جهان عرب به پایان خود نزدیک میشود».
نویسنده با ابراز نگرانی از اینکه ترامپ و داماد وی کوشنر این روزها پس از ترور حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و همرزمانشان با اعلام معامله قرن قصد وارد کردن ضربات دیگری به محور مقاومت را داشته باشند، گفت: «نکند حوادث سال ۱۹۹۱ تکرار شود زمانی که کنفرانس صلح مادرید پس از نابودی عراق برگزار شد یا بوش پسر وعده تشکیل کشور فلسطینی را در اواخر دوره نخست ریاست جمهوری خود داد تا بر حمله به عراق و اشغال این کشور سرپوش گذارد و آنچه را پدرش انجام داد تکمیل کند، زیرا رژیم اشغالگر نوک پیکان هر حمله جدیدی خواهد بود از همین رو اعلام این معامله و امتیازهای این معامله به اسرائیلیها رشوه ای در جواب فرو ریخته شدن هزاران موشک بر سرشان خواهد بود».
عطوان با تاکید بر اینکه ملت فلسطین هرگز معامله قرن را نمیپذیرد و به هیچ کسی اجازه تصویب آن را نمی دهد ولو مجبور به سکوت اختیار کردن در قبال آن باشد، گفت: «این سکوت نشانه مخالفت و نه پذیرش است. امید ما به محور مقاومت است که روز به روز قدرتمندتر میشودو از قدرت بازدارندگی بالایی برخوردار است و نه به سازشکاران عربی که با کوشنر و ترامپ در این توطئه همدست شدهاند و تعهد دادهاند از پول ملتهایشان و حساب نسلهای آتی خود از این طرح حمایت مالی میکنند و صدها میلیارد دلار به اقتصاد آمریکا تزریق میکنند تا از دولت ترامپ و پروژههای آن برای نابودی مسئله فلسطین حمایت کنند بدون اینکه در ازای آن چیزی نصیب ملتشان شود».
نویسنده تصریح کرد: «همان طور که توافقات کمپ دیوید نتوانست مسئله فلسطین را ناکام گذارد و توافق اسلو با موشکهایی روبرو شد که بیش از سه میلیون شهرک نشین را به پناهگاهها فرستاد و موازنه وحشت بی سابقهای ایجاد کرد و معامله قرن هم دیر یا زود عربها و مسلمانان را در دفاع از مسئله عادلانه فلسطین متحد خواهد کرد، زیرا اسرائیلیها و حامی آنها ترامپ همه فرصتهای سازش را نابود کردند».
در پایان این یادداشت آمده است: شاید اتفاق خیری که از باطن شرارت آمیز این معامله بیرون آید فروپاشی تشکیلات خودگردان باشد و همچنین فروپاشی توافقنامههای ننگین اسلو که منجر میشود مسئله فلسطین و کشورهای عربی و اسلامی به راهبرد اصلی خود یعنی استفاده از همه اشکال مقاومت بازگردد.