استان «حضرموت» واقع در شرق یمن در حال حاضر به دلیل دخالت عربستان و امارات در امور این استان از زمان آغاز تجاوز به یمن، با نوعی هرج و مرج و نابسامانی در نهادهای مختلف دولت محلی و بخشهای مختلف جامعه دست و پنجه نرم میکند.
پایگاه خبری «متابعات» در یادداشتی با اشاره به این مسئله نوشت: امارات طی سه سال اخیر، تاسیس یگانهای نظامی وابسته به خود تحت عنوان «نخبگان حضرموت» (النخبة الحضرمیة) را گسترش داده است. این یگانها در خارج از چارچوب نهاد نظامی وابسته به دولت مستعفی یمن تحت عنوان «ارتش ملی»، فعالیت میکنند و تمامی دستورات را از نماینده عالیرتبه امارات و نه فرماندهان نظامی یمن وابسته به دولت مستعفی و فراری «عبدربه منصور هادی» دریافت میکنند.
بر اساس این گزارش، این مسئله درباره سایر نهادهای تحت فرمان دولت محلی که وابسته به دولت هادی است، نیز صدق میکند تا جایی که دخالتهای امارات در هر بخشی از این دولت مشهود است و آن دسته از کارمندان وابسته به دولت هادی را کنار گذاشته و نیروهای وابسته به خود را جایگزین آنها کرده است.
«محمد الکندی» یکی از شیوخ حضرموت در اینباره میگوید: استان ما دیگر چند تکه شده است و یک حاکم واحد ندارد. از یک سو تحت سیطره طرفهای سعودی و اماراتی است و از سوی دیگر تحت سیطره برخی قبایل یا گروههایی که از سوی امارات و عربستان در حضور موت تشکیل شدهاند؛ مانند نخبگان حضرموتی یا القاعده.
وی تاکید کرد که حضرموت مقابل خطر بزرگی قرار دارد مگر اینکه مردم این استان از طریق بخشهای فرهنگی و تحصیلی یا روشنگری در خطبههای مساجد، از افکار مسمومی که امارات و عربستان رواج دادهاند تا میان حضرموتیها تفرقه ایجاد کنند، رهایی یابند.
حضرموت یک استان غنی از نفت است که نزدیک دریای عرب قرار دارد و این امر عربستان را به تلاش برای ایجاد تزلزل داخلی در این استان، ترغیب کرده است تا مردم این استان از لولهکشی نفت از طریق اراضی یمنی به دریای عرب که بر اساس تحقیق هیأت مهندسان سعودی، سود کلانی را نصیب ریاض میکند، غافل شوند.
در اسناد «ویکیلیکس» نیز آمده است که عربستان طرحی برای انتقال نفت از طریق احداث خط لوله به مناطق ساحلی در حضرموت دارد تا از این طریق صادرات نفت خود را انجام دهد تا شاید بتواند از این طریق، «تنگه هرمز» را از مسیر صادراتی نفت خود حذف کند.
از زمان آغاز تجاوز به یمن در مارس 2015، عربستان و امارات در مسابقه و رقابتی داغ برای تقسیم جغرافیای یمن به ویژه در استانهای جنوبی و شرقی آغاز کردند تا از سرمایهها و منابع آن بهرهمند شوند و در عین حال از پایگاههای راهبردی و استراتژیک در راستای منافع خود، بهرهبرداری کنند.
بر اساس این گزارش، به همین دلیل، هر یک از دو کشور، نیروهایی نظامی برای سیطره بر مناطق حیاتی حضرموت و المهرة به بهانه بازگرداندن قدرت به رئیسجمهور فراری و مستعفی یمن گسیل داشتند؛ در حالی که انصارالله اساسا در این دو استان حضور و قدرتی نداشتند.
«فهمی الیوسفی» نویسنده یمنی در اینباره میگوید که تحرک سعودیها در یمن در راستای تحقق اهداف آمریکا و عربستان در جنوب این کشور است که از دیدگاه سعودیها، مستلزم سیطره آنها ابتدا بر المهرة، سپس حضرموت و به ترتیب شبوة و ابین است.
گزارش کارشناسان سازمان ملل در یمن نیز میگوید که نیروهای نخبه حضرموتی از دستورات فرماندهی نظامی یمنی وابسته به هادی، تبعیت نمیکنند و تنها از امارات فرمان میگیرند و این امر درباره نیروهای نخبه شبوانی و کمربند امنیتی نیز صدق میکنند.
بر اساس این گزارش، امارات از این نیروها برای افزایش قدرت و نفوذش در مناطق مختلف به ویژه مناطق نفتی مانند شبوه و حضرموت و بنادری مانند عدن و المخا، المکلا و حتی بنادر کوچک نفتی در شبوه بهره میگیرد.
در این گزارش آمده است: اشتباهات نیروهای اماراتی و همپیمانان آنها سهم زیادی در تجزیه یمن دارد و این امر موجب شده تا القاعده نیز از این فرصت ایجاد شده برای بازگشت و افزایش سریع قدرت و نفوذش سوءاستفاده کند.