با شکست مجدد دور جدید مذاکرات آتشبس و تبادل اسرا که آخرین نشست آن در روز یکشنبه در قاهره برگزار شد، جنبش حماس نیز شروع به تغییر راهبرد خود در مذاکره با طرف اسرائیلی کرده است. زیرا این رژیم هر توافقی را مختل میکند و در مسیر آن مانعتراشی میکند.
روزنامه فرامنطقهای رأی الیوم با تکیه بر اطلاعاتی که به دستآورده، نوشت که حماس به دلیل تعللی که اسرائیل ماههاست در روند توافق ایجاد کرده، ممکن است به سمت بستن کامل درهای مذاکره با این رژیم پیش برود. بویژه که نخستوزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو، همچنان به دنبال تلهگذاری و بازی با کلمات و جملات برای برهم زدن هر توافقی است.
بر اساس این گزارش، حماس به خوبی دریافته که تمام ابتکارات یا برگههایی که بویژه توسط آمریکا مطرح میشود، کاملاً به نفع اسرائیل است. رژیمی که به طولانی کردن جنگ با مردم غزه تا آخرین نفس متعهد است. با این وجود این جنبش تلاش کرد بدون عبور از خطوط قرمزی که از روز اعلان جنگ تعیین کرده بود، انعطاف کافی نشان دهد.
به نوشته رأی الیوم، جنبش حماس از دست میانجیگران مصری و قطری بویژه به دلیل نقش اصلی آنها در متقاعد کردن این جنبش برای پاسخ به ابتکارات و اسناد ارائه شده به منظور دستیابی به توافق آتش بس در غزه، «عصبانی» است زیرا با همه این ابتکارات بازی شد و شرایط و موانع جدیدی در راستای طولانی شدن جنگ به نفع نتانیاهو و برنامه های او ایجاد شد.
به همین دلیل، اکنون حماس بیش از هر زمان دیگری متقاعد شده که امیدی به دستیابی به توافق با اسرائیل برای آتشبس در غزه وجود ندارد و تنها استفاده از گزینههای سختگیرانهتر دیگر در خصوص پرونده مذاکرات در نهایت ممکن است نتانیاهو را به تسلیم شدن و صرفنظر از تعیین شرایط جدیدی که در جریان مذاکرات اخیر در قاهره طرح کرد، وادار سازد.
در ادامه این یادداشت آمده است که از جمله گزینههای حماس در این مسیر، وارد کردن میانجیگران جدید به پرونده مذاکرات است. بویژه که چند کشور از جمله امارات، عمان، ترکیه و حتی روسیه پیشنهاد میانجیگری دادهاند. این فشار جدیدی بر اسرائیل برای برخورد مثبت با این موضوع پیچیده است. موضوعی که مصر و قطر طی ماههای گذشته، نتوانستند هیچ پیشرفتی را محقق کنند.
یکشنبه گذشته، دور جدید مذاکرات در قاهره بدون دستیابی به پیشرفتی به پایان رسید و یک مقام ارشد اسرائیلی با اشاره به اینکه روند مذاکرات مثبت بوده، تاکید کرد که «اختلافات همچنان پابرجاست».
تیم مذاکره کننده اسرائیلی متشکل از رئیس موساد دیوید بارنیا، رئیس شاباک رونین بار، مسؤول پرونده اسرا نیتزان آلون از قاهره به اسرائیل بازگشتند. یک مقام مسؤول اسرائیلی تصریح کرد که کارگروههای اسرائیل، آمریکا، قطر، مصر و حماس در قاهره باقی ماندند تا به گفتوگوها و تلاش برای رفع شکافها و بستن موضوعات مختلفی که هنوز در خطوط کلی سند تبادل اسرا و آتشبس باز است، ادامه دهند.
یک مقام اسرائیلی در گفتوگو با وبگاه عبری واللا تایید کرد که هنوز باید مسیری تا پیش از دستیابی به توافق پیموده شود.
از سوی دیگر، عضو دفتر سیاسی حماس عزت الرشق نیز گفت که هیأت مقاومت نیز روز یکشنبه قاهره را پس از دو روز مذاکره با میانجیگران مصری و قطری ترک کرده است.
یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس با اشاره به اینکه اعضای هیأت این جنبش از میانجی ها خواسته اند تا بر اسرائیل فشار بیاورند، تاکید کرد که حماس خواستار خروج کامل اسرائیل از نوار غزه، آتش بس دائمی و آزادی تردد و ارائه کمکهای بشردوستانه و بازسازی و سپس تبادل اسرا است.
اختلاف اصلی در مذاکرات جاری، تاکید حضور اسرائیل بر محور فیلادلفیا (صلاح الدین) است که شامل نوار باریکی به طول 14.5 کیلومتر در امتداد مرزهای جنوبی نوار غزه با مصر میشود.
یک منبع مصری گفت که میانجیرگان چند جایگزین برای حضور نیروهای اسرائیلی در گذرگاههای فیلادلفیا و نتساریم ارائه کردند اما طرفین حاضر به پذیرش آن نشدند.
به گفته منابع آگاه، اسرائیل همچنین ملاحظاتی درباره اسرای فلسطینی که حماس خواستار آزادی آنها است دارد و میگوید که این اسرا در صورت آزادی، باید غزه را نیز ترک کنند.
حماس میگوید که علاوه بر این، اسرائیل تعهد خود مبنی بر خروج نیروهایش از محور فیلادلفیا را زیر پا گذاشته و شرایط جدید دیگری از جمله تفتیش آوارگان فلسطینی در هنگام بازگشت به شمال نوار غزه در صورت آتشبس طرح کرده است.
نویسنده این گزارش را با طرح چند سوال به پایان رساند و نوشت: در قبال همه این تحولات این سوال طرح میشود که آیا نقش میانجیگری طولانی کردن زمان جنگ است؟ میانجیگر جدیدی که بتواند بر نتانیاهو فشار بیاورد چه کسی است؟ چه زمان و به چه بهایی جنگ غزه تمام خواهد شد؟