کاخ سفید روز چهارشنبه به وقت محلی اعلام کرد جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و کامالا هریس معاون او و نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ این کشور، با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل درباره آتش بس در غزه و کاهش تنش در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) گفتگو کردند.
کاخ سفید اعلام کرد: بایدن با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل درباره آتش بس و توافق آزادی گروگانها و تلاشهای دیپلماتیک برای کاهش تنشهای منطقهای گفتگو کرد.
کاخ سفید گفت که کامالا هریس معاون رئیس جمهور هریس نیز در این گفتگوی تلفنی مشارکت داشت.
پیش از اعلام کاخ سفید، یک رسانه آمریکایی اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را برای انعطاف بیشتر در مرز غزه و مصر تحت فشار قرار میدهد و دولت مصر طرح ارائهشده از سوی اسرائیل درباره کریدور فیلادلفیا در مرز بین مصر و غزه را رد کرده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، تارنمای آکسیوس به نقل از یک منبع آگاه روز چهارشنبه به وقت محلی گزارش داد، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا قرار است روز چهارشنبه با بنیامین نتانیاهو گفتگو و بر درخواست جدید وی مبنی بر حفظ نیروهای اسرائیلی در امتداد کریدور زمینی بین مصر و غزه تمرکز کند.
اکسیوس گزارش داد، بایدن از نتانیاهو درخواست خواهد کرد که در موضع خود در این مورد نرمش نشان دهد. حماس در گفتگوها برای توقف جنگ ۱۰ ماهه، به دنبال عقب نشینی کامل اسرائیل از غزه، از جمله گذرگاه به اصطلاح فیلادلفیا، یک زمین باریک به طول ۱۴.۵ کیلومتر (نه مایل) در امتداد ساحل مرز جنوبی غزه با مصر است.
اسرائیل میخواهد کنترل این کریدور را که در اواخر ماه مه تصرف کرد و پس از تخریب دهها تونل در زیر آن که به ادعای آن برای قاچاق اسلحه به گروههای شبه نظامی غزه بوده، حفظ کند.
مذاکره کنندگان اسرائیلی و مقامات آمریکایی میگویند خواسته جدید نتانیاهو در مورد کریدور به مانعی قابل توجه برای توافق احتمالی تبدیل شده است. بایدن از نتانیاهو خواهد خواست که موضع خود را در این مورد نرم کند.
کاخ سفید از اظهار نظر در مورد این تماس خودداری کرد. مقامات اسرائیلی، مصری و آمریکایی روزهای یکشنبه و دوشنبه در قاهره دیدار کردند تا درباره کریدور فیلادلفیا گفتگو کنند.
به گفته مقامات اسرائیلی، به دستور نتانیاهو، طرف اسرائیلی نقشهای ارائه کرد که نشان میداد اسرائیل برخی از نیروهای خود را کاهش میدهد، اما همچنان آنها را در سراسر کریدور حفظ میکند. نقشه محل حضور ارتش اسرائیل در غزه بخشی از مذاکرات برای توافق است.
مقامات اسرائیلی و آمریکایی گفتند که مصریها آن طرح را رد کردند و واشنگتن به اسرائیل گفت که این نقشه یک اقدام موثر نیست.
نتانیاهو گفت روز دوشنبه به آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه اعلام کرده که از ارتش اسرائیل خواهد خواست که کنترل کل کریدور فیلادلفیا را در دست داشته باشد. او همچنین به خانوادههای گروگانهایی که توسط حماس در غزه نگهداری میشدند گفت که ممکن است بلینکن را در این زمینه متقاعد کند.
مقامات وزارت امور خارجه آمریکا، اظهارات نتانیاهو را رد کردند و گفتند بلینکن در این زمینه قانع نشده است و تاکید کرد که آمریکا با نتانیاهو در این موضوع موافق نیست.
یک مقام آمریکایی روز سه شنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت که "اظهارات زیاده خواهی" نتانیاهو برای دستیابی به توافق آتش بس سازنده نیست و توانایی پیشروی به سوی توافق را به خطر میاندازد.
بلینکن روز سهشنبه در دوحه پیش از ترک منطقه گفت که آمریکا با هرگونه اشغال بلندمدت اسرائیل در هر بخشی از نوار غزه مخالف است.
یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرائیل و روسای سرویسهای امنیتی آن به این نتیجه رسیدهاند که میتوانند خطر خروج نیروها از کریدور فیلادلفیت را کاهش دهند.
به گفته مقامات اسرائیلی، گالانت و مذاکره کنندگان روز یکشنبه به نتانیاهو گفتند که به تعویق انداختن هرگونه توافق تا زمانی که خواسته جدید وی در مورد کریدور فیلادلفیا برآورده شود، میتواند جان گروگانهایی را که هنوز در غزه هستند به خطر بیندازد و خطر جنگ منطقهای را افزایش دهد.
گالانت روز چهارشنبه از نیروهای ارتش اسرائیل در کریدور فیلادلفیا بازدید و تاکید کرد که تیپ رفح - حماس که در این منطقه مستقر شده بود، شکست خورده است.
او گفت: "ما ۱۵۰ تونل را تخریب کردیم؛ و تعداد کمی دیگر نیز وجود دارد که آنها را نابود خواهیم کرد. من دستورات فوری ر این زمینه داده ام. "
گالانت گفت: «مهمترین امر این است که ما به یاد داشته باشیم یکی از اهداف جنگ، آزادی گروگانها است.»
نشست دوحه قطر روزهای پنجشنبه و جمعه ۲۵ و ۲۶ مرداد ماه ۱۴۰۳ برابر با ۱۵ و ۱۶ اوت (آگوست) ۲۰۲۴ به منظور از سرگیری مذاکرات برای دستیابی به توافق آتش بس در غزه و تبادل اسرا با حضور آمریکا، مصر، قطر و اسرائیل برگزار شد. وزیر خارجه آمریکا نیز در نهمین سفر منطقهای خود از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به منطقه خاورمیانه، به سرزمینهای اشغالی فلسطین، مصر و قطر سفر و با مقامات اسرائیل و نیز رهبران دو کشور مصر و قطر به عنوان میانجیگیران آتش بس میان اسرائیل و حماس دیدار و گفتگو کرد.
کاخ سفید با انتشار بیانیهای بعنوان بیانیه مشترک قطر، مصر و آمریکا اعلام کرد که مذاکرات آتش بس غزه در دوحه "جدی و سازنده" و در فضای مثبت انجام شد و ادامه مذاکرات هفته آینده در قاهره مصر انجام خواهد شد.
وزارت بهداشت غزه اعلام کرده است که از ابتدای جنگ غزه (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون شمار شهدای نوار غزه به ۴۰ هزار و ۵ نفر و تعداد زخمیها نیز به ۹۲ هزار و ۴۰۱ نفر رسید که ۳۳ درصد این شهدا را کودکان، ۸.۶ درصد را سالخوردگان و ۱۸.۴ درصد را زنان تشکیل میدهند.