در زمانی که مقامات سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی تصور میکردند، ترور شهید «اسماعیل هنیه» رئیس پیشین دفتر سیاسی جنبش حماس منجر به تغییر ساختار صفوف رهبری این جنبش و مهندسی مجدد آن میشود و شاخه سیاسی حماس را از شاخه نظامی آن، یعنی گردانهای عزالدین القسام در نوار غزه دور میکند، و همچنین در وضعیتی که اشغالگران فکر میکردند، رهبری حماس افرادی مانند «خالد مشعل» یا «موسی ابومرزوق» که شاید به اندازه شهید هنیه به مواضع اصولی مقاومت فلسطین پایبندی ندارند را به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس انتخاب میکند، اما انتخاب یحیی سنوار به این منصب همه محاسبات صهیونیستها را به هم ریخت.
بسیاری معتقدند که انتخاب یحیی سنوار به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس، در واقع اولین پاسخ به جنایات ترور شهید هنیه است. صهیونیستها، شهید اسماعیل هنیه را به عنوان یکی از رهبران حماس از باقیماندگان نسلی میدانستند که تعصب شدیدی به مواضع اصولی این جنبش و مقاومت فلسطین دارد؛ مردی که در جریان نبرد طوفان الاقصی در همه دورههای مذاکرات، بر خواستههای اصلی فلسطینیها شامل عقب نشینی کامل نیروهای اشغالگر از غزه، آتش بس کامل، بازسازی نوار غزه و رسیدن به معامله دقیق برای تبادل اسرا، پایبندی کامل داشت و هرگز از این مواضع عقب نشینی نکرد.
یک منبع آگاه وابسته به جنبش حماس در گفتگو با روزنامه الاخبار در این زمینه اظهار داشت: اسرائیل شهید هنیه را به این دلیل ترور کرد که یک یحیی سنوار دیگر را در او میدید که حاضر به تسلیم نشد و تحت تاثیر فشارها، تهدیدات و باجخواهیها قرار نگرفت.
با این تفاسیر میتوانیم بگوییم که جنبش حماس با انتخاب یحیی سنوار میخواهد چندین پیام را به دشمن مخابره کند:
- اول اینکه مشخص شد اطلاعات و شناخت صهیونیستها درباره ماهیت رهبری جنبش حماس، کاملا اشتباه است. به گفته منابع حماس که با روزنامه الاخبار گفتگو میکردند، یحیی سنوار به اتفاق آرا و بدون برگزاری هیچ انتخاباتی به عنوان جانشین شهید اسماعیل هنیه انتخاب شد؛ در حالی که اشغالگران تصور میکردند حماس گزینههایی مانند خالد مشعل، موسی ابومرزوق و ... که به اندازه شهید هنیه بر مواضع این جنبش اصرار ندارند را انتخاب خواهد کرد.
- وزن و جایگاه منصب ریاست دفتر سیاسی در جنبش حماس، با جایگاه نخست وزیری رژیم اشغالگر برابری میکند. بنابراین حماس با انتخاب یحیی سنوار به عنوان بزرگترین مقام خود، این پیام را به اشغالگران رساند که حماس هرگز تسلیم نمیشود و از مواضع خود عقب نشینی نخواهد کرد. همچنین پایتختهای عربی و طرفهای میانجی هم نمیتوانند بر موضع این جنبش تاثیر بگذارند.
- انتخاب یحیی سنوار همچنین پیام روشنی برای صهیونیستها در سطح مذاکرات آتش بس و تبادل اسراست؛ به این معنا که گردانهای عزالدین القسام قادر به ادامه جنگ برای مدتی طولانی هستند و بنابراین حماس تحت فشار باجخواهیها در هیچ مذاکرهای قرار نخواهد گرفت.
در نتیجه میتوان گفت که جنبش حماس با انتخاب یحیی سنوار به عنوان رئیس دفتر سیاسی خود، تاثیرات راهبردی ترور شهید اسماعیل هنیه را تضعیف میکند. علاوه بر آن تاثیر عملی موقعیت جدید یحیی سنوار در جنبش حماس، یک شوک روحی و روانی بزرگ به صهیونیستهاست که تصور میکردند توانستهاند، به جایگاه یحیی سنوار در نوار غزه و پایگاههای حزبی حماس آسیب بزنند.
شامگاه سهشنبه جنبش مقاومت اسلامی حماس اعلام کرد که یحیی سنوار به عنوان جانشین شهید اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی این جنبش انتخاب شده است. این انتخاب با خشم رژیم اشغالگر صهیونیستی همراه بود.
در این زمینه موسسه موسوم به سازمان رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد: انتصاب یحیی سنوار به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس، یک شوک و غافلگیری بزرگ و به معنای پیامی برای اسرائیل است، مبنی بر اینکه سنوار زنده است و رهبری حماس همچنان در غزه، با قدرت باقی خواهد ماند.
«اسرائیل کاتس» هم وزیر خارجه رژیم اشغالگر نتوانست خشم و عصبانیت خود را پنهان کند و در توئیتی نوشت: «انتخاب سنوار به عنوان جانشین اسماعیل هنیه، دلیل دیگری برای ضرورت ترور فوری وی و نابودی حماس است».
در این میان روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که انتخاب یحیی سنوار به عنوان جانشین اسماعیل هنیه، اشاره به این دارد که رهبران حماس با گذشت 10 ماه از آغاز جنگ، همچنان حامی عملیات 7 اکتبر (طوفانالاقصی) هستند.