در دندانپزشکی روش های زیادی برای ترمیم دندان های آسیب دیده وجود دارد. همیشه اولین درمان برای ترمیم دندان ها پر کردن آن ها است و زمانی که دندان یا بهتر بگوییم تاج دندان به طور گسترده خراب شده باشد آخرین روش درمان نیز روکش است. روکش دندان که به آن تاج مصنوعی نیز گفته می شود یک نوع پروتز دندان است که مانند کلاهی روی دندانی که عصب کشی شده قرار میگیرد. در ادامه بیشتر درباره این پروتز و روش های جایگزین آن توضیح داده ایم.
موارد کاربرد روکش دندان چیست؟
همانطور که در مقدمه نیز ذکر شد، روکش ها زمانی استفاده می شوند که تاج دندان ها به صورت گسترده و زیاد دچار آسیب شده باشد. با این تفاسیر در غالب اوقات زمانی که دندان عصب کشی شده و بخش زیادی از تاج برداشته شده روکش توصیه می شود.
روکش چگونه نصب می شود؟
بعد از اینکه درمان ریشه یا همان عصب کشی دندان انجام شد، دندانپزشک باید پیش از اینکه روکش را نصب کند، دندان را آماده کرده یا تراش دهد. به این منظور با کمک دریل های ظریف دندانپزشکی دور تا دور دندان توسط دندانپزشک تراشیده می شود. سپس از دندان تراشیده شده قالب گرفته می شود تا بر اساس فرم آن یک عدد روکش در لابراتوار دندانسازی ساخته شود.
معمولا بین 2 تا 3 هفته طول میکشد تا روکش آماده شود بنابراین تا آن زمانی برای محافظت از دندان تراشیده شده یک روکش موقت روی آن قرار می گیرد. زمانی که روکش جدید آماده شد، نمونه موقت برداشته شده و طی یک جلسه با مواد خاصی روکش را سوار می کنند.
هزینه روکش دندان چقدر است؟
روکش ها انواع مختلفی دارند و هزینه هر کدام از آن ها نیز متفاوت است. در حال حاظر گران ترین روکش، آن هایی هستند که از جنس زیرکونیا و سرامیک هستند. همچنین روکش های فلز سرامیک و فلزی هزینه کمتری دارند. با این حال هزینه روکش دندان به طور کلی به این عوامل بستگی دارد:
- نوع و جنس روکش
- موقعیت دندانی که ترمیم نیاز دارد
- دندانپزشکی که روکش را نصب می کند
- پوشش بیمه
- شهر و منطقه ای که در آن زندگی می کنید
چرا بهتر از روکش دندان انجام ندهیم؟
روکش ها آخرین راه حل و روش ترمیم دندان به شمار می روند و دندانپزشکان توصیه می کنند اگر برایتان مقدور است روش های جایگزین آن را انتخاب کنید. دلیل این توصیه این است که برای نصب روکش نیاز است مقدار زیادی از دندان حتی اگر سالم باشد تراش بخورد. این درحالیست که روش های محافظه کارانه دیگری نیز وجود دارند که یا نیاز به تراشیدن ندارند و یا میزان تراش بسیار کمتری نیاز دارند.
روش های جایگزین روکش دندان کدامند؟
دندانپزشکان توصیه می کنند که در صورت تمایل می توانید 3 روش زیر را به جای روکش دندان برای ترمیم دندان خود استفاده کنید:
1. بیلداپ دندان
بیلداپ یعنی بازسازی و بیلداپ دندان به این معنی است که با روش های دندانپزشکی دندان آسیب دیده را بازسازی و احیا کنیم. بیلداپ به این صورت است که به جای بخش های آسیب دیده دندانی که اکنون وجود ندارد ما از مواد دندانپزشکی مانند آمالگام و کامپوزیت قرار دهیم. در این روش لازم نیست دندان تراشیده شود و بنابراین محافظه کارانه ترین روش ممکن به شمار می رود.
بیلداپ دندان با کامپوزیت تقریبا بهترین روش جایگزین روکش دندان است که هزینه ای برابر یا حتی کمتر از روکش ها دارد تنها ایراد آن این است که ماندگاری روکش را ندارد.
2. ونیر کامپوزیت دندان
ونیر کامپوزیت یکی از رایج ترین روش های زیباسازی و اصلاح طرح لبخند است. در این روش لایه های از جنس کامپوزیت که همرنگ دندان است به سطح جلوی دندان ها اعمال می شود. این روش نیز مانند بیلداپ از روش های توصیه شده و جایگزین روکش دندان به شمار می رود.
دندانپزشک در این روش، خمیر کامپوزیت را به سطح دندان اعمال کرده و آن را با کمک ابزار مخصوص روی سطح دندان پخش می کند. سپس آن را با نور سفت می کند. ممکن است چند لایه کامپوزیت به دندان اعمال شود و هر بار سفت و سخت شود. در نهایت بعد از اعمال آخرین لایه، دندان صیقل داده شده یا پالیش می گردد.
3. لمینت دندان
در نهایت آخرین گزینه ای که می توانیم آن را به جای روکش ها بکار ببریم لمینت دندان است. لمینت دندان لایه های بسیار نازکی از جنس سرامیک و همرنگ دندان هستند. اگر دندان های جلوی شما آسیب دیده باشد و شما به جز ترمیم به فکر زیبایی آن ها هستید می توانید به جای روکش کردن دندان ها آن ها را با لمینت ترمیم کنید.
البته برای نصب لمینت نیاز است تا مقدار بسیار کمی از مینای دندان تراشیده شود ولی تنها سطح جلو تراش می خورد و میزان تراش در مقایسه با روکش بسیار جزئی و اندک است. پس از تراش، از دندان قالب گرفته شده و قالب برای ساخت لمینت به لابراتوار ارسال میگردد. بعد از آماده شدن لمینت مخصوص شما، باید به مطب مراجعه کنید تا به دندانتان متصل شود.
از میان کامپوزیت ونیر، لمینت و بیلداپ هزینه کدام به صرفه تر است؟
مطابق جداول قیمت، تعریفه یا هزینه دندانپزشکی که از سوی وزارت بهداشت اعلام شده ارزان ترین روش جایگزین روکش دندان کامپوزیت ونیر است و گران ترین نیز لمینت دندان است.