اخبار اقتصادی- بازار ارز و سکه در این سالهای اخیر به خصوص یکسال اخیر تبدیل به بازاری پر سود و منفعت تبدیل شده بود که عده ای سودهای هنگفتی از این بازار بردند.
به گزارش افکارنیوز، اما این روزها شاهد کاهش چشمگیر قیمت ارز و سکه در بازار هستیم تا جایی که دلار به کانال 11 هزار تومان رسیده و سکه نزدیک به 4 میلیون تومان است، نکته جالب در این بازار این است که زمانی که دلار به قیمت 19 هزار تمان رسید بسیاری از افرد به دنبال خرید دلار بودند اما حالا که به کانال 11 هزار تومان رسیده فروشنده های بازار بیشتر شده است .
مجید حسینینژاد عضو اتاق بازرگانی تهران درباره سقوط چشمگیر نرخ ارز در چند روز اخیر توضیح داد: کم رنگ شدن تاثیرگذاری عوامل خارجی بر بازار داخلی، تامین ارز واردات، مدیریت عرضه از سوی بانک مرکزی و گرایش سرمایه مردم به بازار سرمایه علت العلل کاهش بهای ارز است.
وی درباره تامین ارز واردکنندگان و تاثیر آن بر نرخ دلار توضیح داد: با توجه به آمارهای رسمی، به دلیل ممنوعیت برخی کالاها از ورود به کشور و نیز توجه بانک مرکزی به اختصاص ارز بانکی مورد نیاز به واردکنندگان، میزان تمایل تجار برای تامین ارز در بازار آزاد کاهش پیدا کرده است.
حسینینژاد اضافه کرد: همچنین برخلاف یکسال گذشته به نظر میرسد ظهور عوامل داخلی، تاثیرگذاری محرکهای خارجی را بر معادلات بازار ارز ایران خنثی کرده و این نیز عامل مهمی برای ارزان شدن ارز است.
این فعال بخش خصوصی به تصمیمات بانک مرکزی در کنترل تراکنشها و اثر آن بر نرخ دلار اشاره کرد و گفت: دشواری و محدود شدن تراکنش روزانه ریالی از طریق دستگاههای پوز، باعث کم شدن تعداد و سرعت معاملات عمده بازار آزاد ارز ایران شده است.
این عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به روند مثبت بازار سرمایه از ابتدای سال اظهار کرد: به نظر میرسد این روزها بورس به محل امنی برای جذب سرمایه افراد تبدیل شده و همین موضوع جذابیت دلار را برای سرمایهگذاری کمرنگتر کرده است.
حسینینژاد تاکید کرد: قیمت ارز به سمت واقعی شدن در حال حرکت است و اگر بانک مرکزی بتواند این روند را کنترل کند، دلار از قیمتهای فعلی نیز ارزانتر خواهد شد.
اما از سوی دیگر حسن نژاد نماینده مجلس در این خصوص اظهار داشت: ایران تنها کشوری است که به علم اقتصاد پوزخند زده و در واقع تمام تئوریهای اقتصادی در ایران به سخره گرفته شده است.
این نماینده مجلس گفت: در اقتصاد اصلی به نام رابطه مستقیم عرضه و تقاضا وجود دارد، اما میبینیم زمانی که یک خودرو گران میشود، مثلا سراتو به ۴۰۰ میلیون میرسد همه برای خرید صف میکشند، ولی وقتی مدیریت میکنیم و قیمت آن به ۳۰۰ میلیون میرسد، کسی آن را نمی خرد.
در مورد دلار هم وضعیت به همین شکل است؛ قیمت دلار به ۱۹ هزار تومان رسیده بود، حال آنکه همه در بازار خریدار بودند، اما الان که به ۱۲ هزار تومان رسیده کسی نمیخرد. به عبارت دیگر، اقتصاد ما به گونهای نیست که بشود گفت دلیل منطقی برای این کاهشها هست.
وی گفت: قیمت ارز باید زمانی کاهش پیدا کند که یا تورم ایران از تورم آمریکا کمتر و یا صادرات از واردات پیشی گرفته باشد و تراز مالی مثبت شود و یا اینکه از نظر سیاسی گشایشی ایجاد گردد، اما الان دلیل اینکه همه چیز منفی است، اما دلار در حال ارزان شدن است را نمیدانم!
این نماینده مجلس در پاسخ به این که برخی اقتصاددانها اعتقاد دارند قیمت واقعی ارز حدود ۵ هزار تومان است، گفت: بحثی در قیمت گذاری وجود دارد که بر اساس قدرت خرید مردم است؛ در این صورت میتوان گفت که قیمت ارز حدود ۵ هزار تومان است. اما اگر بر اساس تورم و برابری سرمایه گذاری خارجی حساب کنیم، قیمت ارز بالاتر از این حرفها خواهد بود.