منصور مرادی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص تدابیر بانک مرکزی در مقابل فاز جدید تحریمها، گفت: بانک مرکزی در دوران مدیریت همتی به نسبت مدیریت گذشته عملکرد قابل قبولی در حوزه بازار ارز دارد، در یکسال گذشته با اتخاذ سیاست های ارزی جدید شاهد نسبی ثبات در این بازار بوده ایم.
بانک مرکزی نوسانات ارزی را کنترل کرده است
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به گام نخست بانک مرکزی برای حفظ و تقویت ثبات نسبی بازار ارز، اظهار داشت: تا کنون بانک مرکزی در این حوزه عملکرد موفقیت آمیزی داشته است و شاهد هستیم این بازار به نسبت سال گذشته بهتر کنترل شده و نوسان کمتری را تجربه می کند.
نماینده مردم مریوان و سروآباد در مجلس دهم شورای اسلامی با بیان اینکه بانک مرکزی به دنبال آن است که در حوزه صادرات نقش آفرینی کند، عنوان کرد: اعمال تحریم ها شرایطی را بر کشور ما تحمیل می کند که باعث می شود نتوانیم صادرات نفت را به شیوه های گذشته داشته باشیم و این امر علت به تعویق افتادن پروژه های کشور می شود.
وی ادامه داد: بنابراین اگر بخواهیم در بحث صادرات نفتی مانند گذشته کسب درآمد کنیم، لازم است دولت و بانک مرکزی تدابیری برای فروش نفت و فرآورده های نفتی داشته باشد و راه کاری برای برگشت ارز صادرات نفتی طراحی کند، چرا که مهمترین مسئله کنونی در صادرات چه نفتی و چه غیر نفتی برگشت ارز حاصل از صادرات است.
مازاد تولید صادر شود
مرادی با اشاره به لزوم افزایش صادرات غیر نفتی، اظهار داشت: در راستای تحقق شعار سال و تاکید مقام معظم رهبری بر رونق تولید، لازم است ابتدا میزان تولید به قدری افزایش پیدا کند که مصرف داخل تامین شود و سپس مازاد تولید به خارج از کشور صادر شود.
این نماینده مجلس تاکید کرد: اگر دولت از عهده نیاز تولید بر نیاید و صادرات را اولویت خود قرار دهد شاهد گرانی افسارگسیخته خواهیم بود، اتفاقی که در ابتدای سال در خصوص محصولاتی چون پیاز و سیب زمینی شاهد بودیم، در برخی نقاط کشور پیاز به کیلویی 20 هزار تومان رسید چرا که نیاز تولید به خارج از کشور صادر می شد.
کیفیت تولید داخل افزایش یابد
وی با تاکید براینکه مازاد تولید باید صادر شود، بیان داشت: از سوی دیگر انتظار می رود کیفیت کالاهای داخلی به قدری افزایش پیدا کند که بازار خارجی داشته باشد، متاسفانه در مرز مریوان کالاها صادراتی برگشت داده می شود چرا که کیفیت محصولات مورد قبول کشورهای همسایه نبود، در این مواقع یا کالا برگشت می خورد یا با قیمت نازل خریداری می شود که باعث کاهش درآمد ارزی می شود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اظهار داشت: بنابراین دولت با تنظیم بازار و نظارت بر کیفیت تولید کالاهای داخلی می تواند صادرات غیر نفتی را تقویت کند.
بانک مرکزی تدابیر شش گانه ارز، تولیدی و تجاری برای مقابله با فشار تحریم های آمریکا در نظر گرفته است که محور سه گام آن ارز و ارز حاصل از صادرات است.
اولین اقدام تلاش برای حفظ و تقویت ثبات نسبی بازار ارز از طریق عملیاتی کردن بازار متشکل ارزی و تقویت و ارتقای عملکرد سامانه نیما و تأمین تراز ارزی کشور است.
دومین برنامه بانک مرکزی به گفته همتی، تنظیم سیاستهای ارزی برای رشد صادرات غیرنفتی و برگشت ارز به چرخه اقتصادی کشور است.
طبق اعلام رئیس کل بانک مرکزی، تأمین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی و ضروری در اجرای سیاست دولت در حمایت از اقشار آسیب پذیر از دیگر تدابیر بانک مرکزی برای مقابله با فشارهای اقتصادی آمریکاست.
چهارمین برنامه بانک مرکزی را فعال سازی عملیات بازار باز با هدف کنترل نرخ اوراق و کمک به دولت در انتشار اوراق خزانه اعلام شده است و تأمین نقدینگی و سرمایه در گردش برای حفظ و رونق تولید از طریق نظام بانکی در چارچوب برنامه های طراحی شده برای کنترل رشد نقدینگی از دیگر تدابیر بانک مرکزی خواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی، برقراری مکانیزم مالی با کشورهای همسایه و دوست و ایجاد تعامل بین وزارت صمت و گمرک با بانک مرکزی به منظور واردات از طریق تهاتر را از دیگر تدابیری دانست که این بانک برای خنثی کردن فشارهای اقتصادی آمریکا در پیش گرفته است.