مهمانان سه شنبه شب برنامه «پیشران» علی اکبری عضوهیات رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس و علی کیانی راد معاون پژوهشی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی در خصوص دستاوردهای انقلاب اسلامی در بخش کشاورزی به گفتگو پرداختند.
اکبری در ابتدا جایگاه کشاورزی را در اسناد بالادستی به این شکل بیان کرد که دربرنامه ششم توسعه به عنوان سند جاری، بخش های ٧،8 و9 اشاره مستقیم به کشاورزی و آب و منابع طبیعی و محیط زیست دارد. احکام برنامه احکامی مفصل است. البته ممکن است خیلی از موارد منابع لازم برای اجرا را نداشته باشیم ولی نگاه مجلس اساسا به تولید و روستا و عشایر و صیادان نگاهی مثبت و اثرگذار است. دراقتصاد مقاومتی بند 6و٧ تاکید بر امنیت غذایی شده است.
کیانی هم در خصوص پیشرفت های حوزه کشاورزی گفت:کشاورزی و توسعه یافتگی کشورها لازم و ملزوم یکدیگرند و بدون کشاورزی توسعه یافته قطعا اقتصاد نمی تواند توسعه یافته باشد.
وی با اشاره به دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه کشاورزی گفت: تقریبا یک سوم اقتصاد کشور در اختیار بخش کشاورزی است.
وی در ادامه اشاره کرد: صادرات بخش کشاورزی در سال 1356 حدود چهار صد و چهل و سه میلیون دلار بوده که این رقم در سال 1396 به پنج میلیارد و پانصد و چهار میلیون دلار رسیده که پیشرفت چشمگیری صورت گرفته است.
وی افزود: از حدود سه سال قبل ما از وارد کننده ی بزرگ گندم در بازارهای جهانی به کشوری خودکفا تبدیل شدیم که مقداری هم برای صادرات داریم.
اکبری با تاکید به این نکته که قانونها و مقررات در پیشرفتهای حاصل شده بی تاثیر نبوده است و کمک کننده و تسهیل گر در مسیر کشاورزی بوده است گفت: از سالهای قبل از انقلاب تا سال 1357 جهت گیری بر مدفون شدن کشاورزی بود و توجه و سرمایه گذاری در جهت صنعت بود که موجب مهاجرت از روستا به شهر شد و هیچ کمکی در زمینه خشکسالی یا تسهیلات یا تضمینی ارائه نمی شد. گندم و برنج به عنوان دوکالای اساسی از کشورهای مختلف وارد می شد.
وی در ادامه بیان کرد: در برنامه ششم توسعه، دولت مکلف به پس انداز آب شده است تا کمتر مصرف کند و برای این منظور سازوکارهایی فهرست شده است، از جمله تغییر الگوی کشت و توسعه آبیاری تحت فشار و عدم کشتهای پرمصرف آب که از دستگاههای مربوطه مطالبه می شود و قطعا نظارت داریم.
اکبری با بیان اینکه در حق شکر ظلم شده است گفت: شکر به عنوان یک کالای استراتژیک است و امسال برای اولین بار شکر را وارد نمی کنیم، یعنی هم میزان تولید افزایش یافته و کارخانه ها بروزتر شدند و این ناشی از قوانین و عملکردهایی است که تواما صورت گرفته است.
کیانی درباره سیاستهای راهبردی وزارت جهاد برای آینده گفت: وزارت جهاد کشاورزی با توجه به سیاستهای اقتصاد مقاومتی راهبرد اساسی خود را برای افق 1404 بهبود تراز تجاری غذا با حفظ پایداری منابع پایه از جمله آب و خاک در نظرگرفته است، بهبود تراز تجاری غذا یعنی در محصولاتی که مزیت صادراتی داریم به صادرات بپردازیم و در خصوص محصولاتی که نیاز اساسی کشور هست به افزایش میزان تولید بپردازیم اما با رعایت بهره وری آب و خاک.
وی گفت: ذیل این راهبرد کلی چند سیاست تعریف شده است، سیاست اول، ارتقا بهره وری آب که باید در سطح مزرعه اتفاق بیفتد که از طریق توسعه سامانه های نوین آبیاری و آزاد کردن زمین و آب برای تولید محصولات اساسی در فضای باز و مدیریت آب صورت می گیرد و با کاهش فاصله بین تولید دانش و تولید فناوری با مزرعه از طریق آموزش میتوان بهره وری را افزایش داد. وزارت جهاد کشاورزی یک نظام نوین ترویج را طراحی کرده است در حال حاضر تقریبا 10 هزار مروج در پهنه کشور تقسیم بندی شدند که شماره های تماس آنها در اختیار تولیدکنندگان کشاورزی است که در هر ساعت از شبانه روز می توانند از راهنمایی های مروجین بهره ببرند.
اکبری هم گفت: سیلو و سدسازی و کشتارگاه از تکنولوژی هایی بودند که در اختیار ما نبود و بومی شدند و مکمل بخش کشاورزی است و اینها دستاوردهایی هستند که نباید نادیده گرفته شود.