طی هفتههای اخیر و با افزایش شدید قیمت ارزهای خارجی علی الخصوص دلار برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بهویژه اعضای کمیسیون تلفیق بودجه 97 موضوع انتفاع مستقیم دولت از افزایش قیمت ارز را مطرح کردهاند، بهعنوان مثال لاهوتی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته بود سازمان برنامه و بودجه از افزایش قیمت ارز بدش نمیآید چراکه از این طریق کسری بودجه جبران خواهد شد، همچنین کوچکینژاد عضو کمیسیون تلفیق بودجه 97 در همین خصوص تأکید کرده بود، در افزایش قیمت ارز خود دولت دخالت دارد.
گفتنی است در لایحه بودجه سال 97 برای نخستین بار ردیفی از جدول 5 بودجه مربوط به قسمت درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای در لایحه دولت قرار گرفت که بهوضوح بر درآمد 10هزار میلیارد تومانی دولت از محل مابهالتفاوت نرخ فروش ارز حاصل از فروش نفت خام و میعانات گازی صحه میگذاشت.
در حال حاضر دولت ارز حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی را در اختیار بانک مرکزی قرار میدهد و این بانک بر اساس نرخ دلار مندرج در قانون بودجه هر سال، ریال حاصل از فروش ارز را با نرخ مصوب قانون به دولت بازمیگرداند.
به این ترتیب و بر اساس قانون هرگونه افزایش در نرخ ارز منجر به افزایش درآمد دولت نخواهد شد و این مبالغ در یک حساب نزد بانک مرکزی باقی خواهند ماند، در این بین مشخص شده دولت با لحاظ کردن ردیفهایی مانند ردیف 160139 در لایحه بودجه در برهههای مختلف اقدام به بازپسگیری درآمد اضافی بانک مرکزی حاصل از فروش ارز با قیمت بالاتر در بازار میکند.
کوچکینژاد در این باره به خبرنگار تسنیم میگوید، علیرغم تلاشهای صورتگرفته از طرف برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی حاضر در کمیسیون تلفیق متأسفانه امکان حذف و توقف این ردیف برای کسب درآمد دولت از محل فروش ارز با قیمت بالاتر حاصل نشد.
وی تأکید کرد، این درآمد 10هزار میلیارد تومانی مربوط به مابهالتفاوت فروش ارز در بازار آزاد در سنوات قبل میباشد، در واقع این درآمد ارتباطی به فروش دلار نفتی با قیمت بالاتر از آنچه در بودجه آمده در سال 97 ندارد.
به گزارش تسنیم، قیمت دلار در قانون بودجه سال 97، 3500 تومان دیده شده است، دولت باید دلار را بهقیمت روز بفروشد ولی مابهالتفاوت رقم مشخصشده را در حسابی مشخص ذخیره کند.