فردا اولین روز لازمالاجرا شدن بخشنامه بانک مرکزی برای کاهش نرخ سود سپرده یکساله به 15 درصد و سپرده روزشمار به 10 درصد است.
بانک مرکزی 31 شهریور ماه این خبر را اعلام و زمان اجرای این بخشنامه را 11 شهریور ماه اعلام کرد. به همین دلیل برخی بانکها از این فاصله 11 روزه برای جذب سپرده با نرخهای سود بالا استفاده کردند تا جایی که ازدحام شدیدی در شعب یکی از بانکها به وجود آمد، چرا که این بانک با نرخ 23 درصد را برای سپردههای یکساله خود (تا قبل از 11 شهریور) تعیین کرده است.
همین بانک به شرکتهای بزرگی که تراکنش مالی بالایی دارند، اعلام کرده است، نگران کاهش نرخ سود روزشمار نباشند و نرخ سود سپردههای روزشمار همان نرخ قبلی خواهد بود.
به گزارش فارس، جولاندهی به این شکل در بازار پول و وعده ادامه همین روند، حتی برای سپردههای روزشمار، ناقوس شکست اجرای سیاست پولی است.
بانک مرکزی برای تحقق هدف کاهش نرخ سود، هزینههای زیادی را به ساختار اقتصاد کشور تحمیل کرده است. تبدیل اضافه برداشت بانکها با جریمه 34 درصد به خط اعتباری با نرخ 18 و 16 درصد، بیشترین تاثیر مثبت را برای بانکها خصوصی داشته است.
از دو سال پیش تاکنون که خرداد ماه 94 برای اولین بار اضافه برداشت بانکها به خط اعتباری تبدیل شد، بدهی بانکهای دولتی به بانک مرکزی 7 هزار و 561 میلیارد تومان کاهش یافته است اما بدهی بانکهای خصوصی بابت اضافه برداشت از 14 هزار و 615 میلیارد تومان در خرداد 94 با 188 درصد رشد به 42 هزار و 180 میلیارد تومان رسیده است.
بنابراین، اگر نگوییم همه بانکهای خصوصی، برخی از آنها به اصطلاح هم خر را میخواهند و هم خرما را. هم اضافه برداشت آنها از منابع بانک مرکزی به خط اعتباری تبدیل شد و هم به روند سابق خود در جذب سپرده ادامه میدهند و احتمالا ادامه خواهند داد.
با این وجود هنوز هم امیدها به اینکه بانک مرکزی گوش متخلفان را بپیچاند و همان آرامش و تعادل وعده داده شده به بازار پول بازگردد نمرده است.