به گزارشافکارخبر،حرفها معمولا صداهایی هستند که با گوش ما ارتباط برقرار می کنند و انتظار نداریم رنگ و یا بویی از آنها ببینیم. اما بعضی حرفها علاوه بر اینکه صوت ایجاد می کنند، رنگ و بوی خاصی هم دارند و در واقع پالس خاصی از آنها به سوی مخاطب فرستاده می شود. سحنان دیشب حسن روحانی هم از همین جنس بود. صحبتهای دیروز رئیس جمهور بوی تغییر می داد. تغییر یک مسیر که تیم اقتصادی دولت ۷۵۰ روز از آن تبعیت کرده است.
آنها در این دو سال تمام تمرکز خود را روی مهار تورم گذاشته اند و حتی حاضر بودند به قیمت تشدید رکود در بسیاری از صنایع و حتی بخشهای مهمی مانند مسکن، نرخ تورم را پایین نگه دارند. اما امروز دولت تدبیر و امید به این نتیجه رسیده است که تدبیرش برای اقتصاد ایران چندان کارساز نبود و حالا باید دست به تغییری استراتژیک در مسیر دو ساله خود بزنند.
رئیس جمهور و تیم اقتصادی این بار می خواهند فکری برای حل مشکل رکود بکنند تا صدای تولید کنندگان و بخش خصوصی را که در این چند ماه مدام به سیاستهای دولت اعتراض کرده اند، را بخوابانند. اما چیزی که هنوز برای مردم مشخص نیست این است که دولت برای خروج از رکود چه راهی را برگزیده است. برای پرده برداری از این راز باید به سراغ برخی از کلید واژه های رئیس جمهور در صحبتهای دیشبش برویم.
حسن روحانی شب گذشته روی این مسئله تاکید کرد که قرار است بانک مرکزی به واحدهای تولید نقدینگی تزریق کند تا آنها از رکود خروج شوند. تزریق نقدینگی در ادبیات اقتصادی نشان دهنده اجرایی کردن نوعی سیاستهای انبساطی از سوی دولت است که ۱۸۰ درجه با تفکرات اقتصادی دو سال اخیر تیم اقتصادی دولت در تضاد قرار دارد.
به نظر می رسد روحانی و یارانش فعلا قصد دارند مشکل رکود را ولو به شکل تصنعی حل کنند و حتی حاضرند برای آن هزینه هم بپردازند. در شرایط فعلی با توجه به مشکلات ساختاری اقتصاد ایران هزینه خروج از رکود اقداماتی است که ممکن است منجر به تورم و افزایش قیمتها شود. اما این که تورم با چه شیبی افزایش پیدا کند بستگی به شرایط پولی و مالی اقتصاد ایران دارد. در حال حاضر رشد نقدینگی و پایه پولی از آغاز سال ۹۴ شتاب زیادی به خود گرفته در حالی که نقدینگی به ۸۵۰ هزار میلیارد و پایه پولی به ۱۳۶ هزار میلیارد تومان رسیده و همه چیز مستعد ایجاد یک تورم است. مطمئنا توامان شدن سیاستهای تورم زای دولت با تاثیر گذاری افزایش نقدینگی و پایه پولی بر روی تورم می تواند تاثیر شتاب افزایش قیمتها را بالاتر ببرد و کشور بار دیگر با یک تورم بالا دست و پنجه نرم کند. با این تفاسیر شاید برای قضاوت صحیح تر باید منتظر توضیحات تیم اقتصادی روحانی درباره بسته خروج از رکود دوم دولت یازدهم باشیم، به نظر می رسد این بسته بدون شک تغییر زیادی در اقتصاد ایران در پی خواهد داشت. چند روز قبل رئیس جمهور در استان مازنداران هم به آن اشاره کرده و تاکید کرده بود که احساس می کند برای خروج از رکود و تحرک اقتصادی نیاز به یک تغییر بیش از گذشته لازم و ضروری است. در همین راستا پای صحبت ۹ اقتصاددان نشستیم تا استنباط آنها را از صحبتهای شب گذشته رئیس دولت یازدهم بشنویم، جدول زیر بیانگر نظرات ۹ اقتصاددان کشور در مورد صحبتهای جدید رئیس جمهور و بسته خروج از رکود دوم است: