کاهش نرخ سود بانکی با شیب ملایم باشد
گروه اقتصادی

- این روزها نرخ سود بانکی به بحثداغ میان محافل بانکی و رسانه‌ها تبدیل شده است؛ از کاهش نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم تا نرخ سود تسهیلات.

اما موضوعی که در این میان شاید بیش از کاهش نرخ سود بانکی دغدغه مردم باشد، نرخ سود تسهیلات بانکی است؛ چراکه به اعتقاد فعالان اقتصادی، همه آنچه که بانک‌ها در ظاهر به عنوان نرخ سود تسهیلات اعلام می‌کنند، صوری بوده و در عمل سود بیشتری از تسهیلات‌گیرندگان دریافت می‌کنند.

حسن روحانی هفته گذشته در نشست توسعه اقتصادی و سرمایه‌گذاران ایرانی مقیم خارج از کشور در رشت در حالی که سود بانکی را یکی از موانع تولید برای داخل کشور دانست، تاکید کرد: بانک‌های ما گویا خود را به کوچه علی چپ زده‌اند؛ چراکه در کشوری که تورم از ۴۰ درصد به ۱۵ درصد رسیده، سود بانکی هنوز براساس همان ۴۰ درصد محاسبه می‌شود.

به گفته وی، شورای پول و اعتبار و ستاد اقتصادی دولت این مساله را دنبال می‌کنند و امسال دولت سود در بخش ریالی را پایین آورده و درصدد پایین آوردن سود در بخش ارزی است.
در همین رابطه، غلامحسین تقی نتاج، مدیرعامل بانک مهر اقتصاد در گفت‌وگو با «افکارنیوز» اظهار داشت: همان‌طور که می‌دانید، با توجه به این‌که نرخ تورم براساس اعداد و ارقام کاهش پیدا کرده، این موضوع باید باعثشود که نرخ سود تسهیلات بانکی و قبل از آن، نرخ سود سپرده‌های بانکی کاهش یابد.

وی افزود: آمار نرخ تورم و روند آن را که مشاهده می‌کنیم، توقع این است که نرخ پول هم کاهش یابد.
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد تصریح کرد: براساس این کاهش، دقت باید داشته باشیم که در موسسات پولی و بانکی دو طرف از آحاد مردم در آن دخیل هستند و اقتصادشان تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد؛ یکی سپرده‌گذاران هستند که از خود مردم هستند و یک بخش دیگر هم تسهیلات‌گیرندگان هستند که آنها هم تعدادشان خیلی زیاد است.

نتاج با ذکر مثالی عنوان کرد: در حال حاضر بانک ما بیش از ۱۲ میلیون سپرده‌گذار دارد و تقریبا ۱۰.۵ میلیون نفر هم از وام و تسهیلات بانکی بهره‌مند شده‌اند.
وی با بیان این‌که هر کدام از بانک‌ها را بررسی کنید، همین‌طور هستند، متذکر شد: بر این اساس، نرخ سود سپرده بانکی در مرحله اول باید متناسب با نرخ تورم کاهش پیدا کند.
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد تاکید کرد: آنچه که دولت ابلاغ می‌کند، همه ما ملزم به رعایت آن هستیم، اما توصیه کارشناسی ما این است که کاهش نرخ سود بانکی با یک شیب ملایم اتفاق بیفتد و شیب یک و دو درصد خیلی خوب است.

نتاج عنوان کرد: در حال حاضر براساس آخرین وضعیتی که وجود دارد، نرخ ۲۲ درصد را برای سپرده‌های مدت‌دار داریم که آن را می‌توان به ۲۰ درصد رساند؛ ظاهرا نظر اجماعی بانک‌ها هم همین است.
وی اظهار داشت: به طور طبیعی بعد از ۳ ماه تا ۶ ماه نرخ سود تسهیلات بانکی نیز قابل کاهش دادن است.
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد متذکر شد: سپرده‌های جدید با نرخ‌های هزینه جدید باید وارد منابع بانک‌ها شود تا از محل آن بتوانند متعاقبا وام‌ها و تسهیلات ارزان‌قیمت‌تر را پرداخت کنند و به متقاضیان بدهند.
نتاج درباره دلایل مقاومت برخی از بانک‌ها برای رعایت نرخ واقعی سود تسهیلات بانکی و اقدام به دریافت بیشتر سود از تسهیلات گیرندگان، گفت: مطمئنا بانک‌هایی که بیش از سقف منابع ممکن خود تسهیلات پرداخت کرده باشند، حتما در این مسیر با مشکل مواجه می‌شوند.
وی افزود: آنهایی که درصد مصارف یا تسهیلات ۱۱۰،۱۲۰ درصد دارند، آمدند از بانک مرکزی به نوعی استقراض کردند و این کار را انجام دادند، به همین دلیل به طور قطع در این مسیر با مشکل نقدینگی مواجه می‌شوند.
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد ادامه داد: این در حالی است که مجموعه‌ای که نُرم‌های منطقی مصرف بانکی را رعایت کردند، مشکل نخواهند داشت و می‌توانند ابلاغیه‌های بانک مرکزی را عینا اجرا کنند.
نتاج متذکر شد: متاسفانه در دوره‌های قبل دقیقا از همین ناحیه ضربه خوردیم که بیش از حد منابع‌شان مصرف کرده بودند.
وی در پاسخ به این پرسش «افکارنیوز» که آیا کاهش نرخ سود سپرده بانکی باعثخروج منابع سرمایه‌گذاران از بانک‌ها می‌شود یا خیر؟ اظهار داشت: اگر همه بازارهای کشور هماهنگ با بازار پول مدیریت بشود، اتفاقی نمی‌افتد.
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد با بیان این‌که همه فشارها در گذشته اغلب روی بازار پول بود، عنوان کرد: اگر این هماهنگی در مدیریت بازار انواع کالاها، بازار سرمایه و نیز بازار پول اتفاق بیفتد، مطمئنا این مشکل اتفاق نخواهد افتاد.
نتاج خاطرنشان کرد: روند کار این است که در حال حاضر این هماهنگی دارد روز به روز تقویت میشود و امیدواریم این هماهنگی به صورت جدیتر اتفاق بیفتد.