به گزارش افکارنیوز، در این میان برخی کارشناسان معتقدند که برنج سبد کالا نیز باید از محصولات داخلی تامین میشد که هدف توزیع سبد کالا به طور کامل محقق میشد. اما مسوولان ذیربط معتقدند امکان توزیع برنج ایرانی در سبد کالا وجود ندارد زیرا از سویی عرضه برنج ایرانی در سبد کالا موجب افزایش قیمت این کالا در بازار داخلی شده و از سوی دیگر به دلیل یک دست نبودن کیفیت برنج ایرانی امکان توزیع یک دست آن در بین ۱۵ میلیون خانوار وجود ندارد.
این در حالی است که در یک سال و نیم گذشته دو میلیارد دلار برنج خارجی با سیاست ذخیره سازی کالاهای استراتژیک وارد شده که به بهانه های مختلف نظیر توزیع سبد کالایی، نمایشگاههای بهاره و امثال آن در بین مردم توزیع میشود.
براساس اعلام فائو قیمت برنج هندی در جهان در حدود تنی ۶۰۰ دلار و این در حالی است که واردات برنج به ایران هیچ زمان به قیمت کمتر از ۱۱۰۰ دلار از گمرک خارج نشده است. از سوی دیگر برنج هندی در یک سال و نیم اخیر کمتر از ۳۰۰۰ تومان به دست مصرفکنندگان نرسیده و این در حالی است که ارز اختصاص شده به واردات برنج در این مدت ارز ۱۲۲۶ تومانی بوده است.
مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون واردات اتاق ایران در این زمینه معتقد است که دولت به دلایل غیر اقتصادی این کار را کرده است زیرا با شناختی که از مشاوران اقتصادی دولت وجود دارد این نوع توزیع کالا و اتفاقاتی که پس از آن رخ داد ناشی از یک اقدام عجولانه و شتاب زده بود.
وی با اشاره به اینکه به محض ساماندهی عرضه سبد کالا تبعات آن از قبیل ایجاد صفهای طولانی از بین رفت درباره توزیع برنج هندی در سبد کالا به ایسنا تصریح کرد: برنج ایرانی در داخل کشور آن قدر مشتری دارد که امکان توزیع آن در قالب سبد کالایی وجود ندارد.
حریری با بیان اینکه در حال حاضر هر کیلو برنج ایرانی در کشور بین ۷۰۰۰ تا ۱۰ هزار تومان در بازار به فروش میرسد اذعان کرد: لذا برنج ایرانی با چنین شرایطی نمیتواند در سبد کالایی قرار گیرد. از سوی دیگر برنج ایرانی در داخل کشور یک دست نبوده و نمیتوان یک نوع برنج را در بین ۱۵ میلیون خانوار توزیع کرد.
به گفته رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران این حجم برنج ایرانی به طور یکنواخت در کشور وجود ندارد و ممکن است توزیع برنج ایرانی در سبد کالایی به نحوی باشد که یک خانواده به طور اتفاقی برنج مرغوبتری نسبت به خانواده دیگر به دست آورد.
حریری درباره واردات کالاهای استراتژیک و واردات انبوه برنج هندی نیز بیان کرد: به طور کلی از اواخر دولت قبل و اوایل دولت فعلی واردات کالاهای استراتژیک جزو سیاستها بوده است. شرکت بازرگانی دولتی ایران برنج هندی با تناژ بسیار بالا وارد کرده و این برنجها نمیتواند تا ابد در انبارها بماند و باید به هر نحو توزیع شود.
او با بیان اینکه خرید دو میلیارد دلار برنج در یک سال و نیم گذشته سوالهای زیادی را در اذهان جامعه ایجاد کرده است بیان کرد: خرید این میزان برنج در تجارت کشور بی سابقه بوده است. در حال حاضر نیز کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران به این موضوع ورود کرده و موافقان و مخالفان واردات برنج قرار است با یکدیگر به مذاکره بنشینند.
شناسه خبر:
۳۱۶۶۰۰
دلیل نبود برنج ایرانی در سبد کالا؟!
یکی از اهداف توزیع سبد کالا در بین مردم حمایت از تولید داخل بوده است. در سبد کالا روغن، پنیر، تخم مرغ و مرغ از محل تولید داخل تامین شدهاند اما برنج تنها کالایی است که ایرانی نبوده و بخش عمده آن برنجهایی بود که در یک سال و نیم گذشته از کشور هند وارد شده است.
۰