زلزله 19 اردیبهشت در تهران و برخی شهرهای دیگر در کشور هشداری جدی را دوباره به تهرانی ها داد که اگر زلزله ای با 7 ریشتر در تهران بیاید چه میزان خسارت وارد خواهد کرد.
اخبار اجتماعی- زلزله تهران که با قدرت 5.1 ریشتر اتفاق افتاد باعث شد بسیاری از شهروندان شب را در کنار بوستان ها و در خودرو های شخصی خود به سر کنند تا پس لرزه ها و یا زلزله ای اصلی اگر رخ دهد در امان باشند. حتی شایعه شده بود که احتمال دارد زلزله ای 7 ریشتری تهران را بلرزاند و در این صورت خسارت شدیدی به پایتخت وارد خواهد شد.
به گزارش افکارنیوز، زلزله 19 اردیبهشت 99 در تهران که منشا اصلی آن دماوند بود نشان داد که چه قدر ضعف های مختلفی در مقابله با زلزله داریم و در گذشته نیز بارها و بارها بر این ضعف ها و کمبود آموزش مردم و کمبود تجهیزات سخن گفته شد.
گسل مشا منشا اصلی زلزله تهران بود و حالا رئیس سازمان مدیریت بحران درباره اینکه آیا احتمال دارد زلزله ای 7 ریشتری با توجه به فعال شدن گسل مشا رخ دهد می گوید: اگر در تهران زلزلهای با بیش از ۷ ریشتر اتفاق بیفتد، قطعاً خدماترسانی و امدادرسانی پیچیده و سخت خواهد بود. ما اگر زلزله ۷ ریشتری را بر روی یکی از گسلهای تهران داشته باشیم، قطعا ۲ میلیون نفر تحتتأثیر این زلزله قرار میگیرند و خانههایشان را و بعضاً جانشان را از دست خواهند داد. دیگر افراد نیز تحتتأثیر غیرمستقیم این زلزله خواهند بود؛ بنابراین پیشگیری در خسارتهای زلزله مهمترین و بهترین راهکار است. سالهاست که به ساخت و سازهای درست در کشور به خصوص در تهران اشاره میکنیم. بارها اعلام کردهایم که از مصالح استاندارد و مناسب در ساخت ساختمانها استفاده شود و همین موضوع یک اقدام بسیار مهم در پیشگیری از خسارتهای زلزله است.
میزان آمادگی در برابر زلزله 7 ریشتری تهران
زلزله اخیر تهران باعث شد این سوال مطرح شود که چه میزان آمادگی در برابر زلزله ای شدیدتر مانند زلزله 7 ریشتری داریم؟ نجار رئیس سازمان مدیریت بحران می گوید که در حال حاضر تنها 20 درصد امکانات و تجهیزات آمادگی مقابله با بحران زلزله را دارد و البته تمام استانهای کشور معین تهران هستند تا در صورتی که اگر بحرانی بزرگ رخ دهد به کمک پایتخت بیایند.
چه گسل هایی در تهران وجود دارد؟
دو گسل در شمال تهران است و ساخت و سازهای بلندمرتبهای که بر روی این گسلها ایجاد شده، شاید بدون توجه به وضعیت آن گسل و رعایت نکات ایمنی و مصوبات شورای معماری باشد. اگر این گسلهای شمال تهران فعال شود، ساختمانهای بلندمرتبهای که بر روی این گسل ایجاد شده است، بحران پیچیدهای را در پایتخت ایجاد میکند و امیدواریم که بر روی این ساخت و سازها نظارتهای لازم از سوی شورای معماری و سازمان نظام مهندسی گرفته باشد.
رئیس سازمان مدیریت بحران با صراحت می گوید که اگر در تهران زلزلهای بیش از ۷ ریشتر رخ بدهد، یک فاجعه نه تنها ملی، بلکه بینالمللی شکل میگیرد.
اما با بررسی مطالعه ای که سه سال پیش در سال 96 با موضوع تهران پسا زلزله صورت گرفته نشان می دهد که اگر زلزله ای 7 ریشتری رخ دهد امکان دارد که ۱۰ تا ۵۵ درصد ساختمانها دچار تخریب یا آسیب اساسی شوند و حتی ممکن است تا ۶ درصد جمعیت ساکن در تهران مرگ را در آغوش بکشند.
کدام مناطق تهران زلزله خیز است؟
بهرام عکاشه، پدر علم زلزله شناسی ایران که چهره ای مشهور در علم زلزله شناسی می باشد در خصوص احتمال زلزله 7 ریشتری در تهران و مناطق زلزله خیز تهران می گوید: مناطق ۱، ۲ و ۳ بیشترین آسیب را از فعال شدن احتمالی گسل های شمال شهر می بینند و مناطقی چون۷، ۹ ،۱۱ و ۱۷نیز به دلیل داشتن بافت فشرده، از آسیب جدی برخوردار می شوند. گسل مشا-فشم و گسل ری، دو گسل بزرگ تهران هستند. اگر گسل مشا-فشم فعال شود، بخشی از منطقه ۳ و ۴ و تمام منطقه ۱ صدمات جدی خواهند دید. فعالیت گسل ری نیز به مناطق ۹ تا ۲۰ لطمه خواهد زد.
شمال و جنوب تهران به شدت زلزلهخیز هستند و به جرات می توان گفت که چند هزار گسل از مناطق حومه تهران، کرج و قزوین به سمت شرق ادامه دارد. رودهن، بومهن، فیروز کوه، ورامین، پیشوا، جوادآباد، پرند، رباط کریم، شهریار، ملارد و ماهدشت و فشم از مناطق به شدت خطر پذیر هستند و اگر به تاریخ نگاه کنیم، تا کنون تهران حداقل ۱۰ بار بر اثر زلزله از بین رفته است.
با اینحال به نظر می رسد با توجه به اینکه نمی توان زلزله را پیش بینی کرد مسئولان باید برنامه ریزی دقیق تری برای احتمال وجود زلزله در تهران داشته باشند زیرا اگر زلزله ای شدید در پایتخت رخ دهد با بحرانی جدی روبرو می شویم. اگر چه احتمال وقوقع زلزله 7 ریشتری در تهران بعد از زلزله 19 اردیبهشت بسیار کم بوده و شایعه ای بیش نیست اما این احتمال وجود دارد در آینده ای که نمی دانیم نزدیک یا دور است با فعال شدن گسل های تهران زلزله ای 7 ریشتری و یا حتی شدیدتر هم رخ دهد، پس باید کاملا هشیار بود.