حسین عباسی استاد و پژوهشگر خانواده درباره ملاکهای انتخاب همسر و سبک زندگی، اظهار کرد: پیامبراعظم (ص) میفرمایند: «ازدواج سنت و... است.» گاها شنیده میشود ، که زندگی سوختن وساختن است، درصورتی که زندگی تعالی رشد و رسیدن بخدا باشد. ولی پس چرا برخی از افراد درباره سختی زندگی و ازدواج سخن میگویند؟ علت در انتخاب است، چراکه در انتخابها دقت نشده و کارشناسی نشده است و ملاکهای دین مدنظر قرار نگرفته است. خداوند در قرآن کریم میفرماید: «زن و مرد مایه آرامش همدیگر و مکمل هم هستند. هیچ برتری به هم ندارند.»
وی خطاب به جوانان گفت: همانگونه که برای خرید چادر، مانتو، کت و شلوار، گوشی موبایل و .. هفتهها و روزها وقت صرف میکنید و خیابانها را میچرخید، چرا برای انتخاب یک عمر زندگیتان وقت نمیگذارید؟ باید توجه داشت که زندگی مشترک یعنی تبدیل شدن من به ما، دو زوج جوان بدانند وقتی خطبه عقد جاری شد همه «من» بودن ها به «ما» تبدیل می شود و این کلمه را نباید از یاد ببریم.
این پژوهشگر و استاد دانشگاه، با تاکید براینکه کلمه «ما» واژهی اعجاز است، گفت: برارسیدن به این مهم باید با دقت هشت ملاک انتخاب شریک زندگی را مدنظر قرار بدهیم تا اثرمعجزه آن را در زندگی خود ببینیم و با آرامش و بدون دغدغه زندگی خوبی داشته باشیم. البته آنچه بیان میشود علم است و علم هم نسبی است نه مطلق، گاها استثنا وجود دارد اما غالب افرادی که عمل کرده اند به نتیجه مطلوب رسیده اند.
عباسی بیان کرد: ملاک اول دیانت یعنی دو زوج جوان معتقدبه خدا و روز جزا باشند. ظلم، دروغ، کتک و بیحرمتی در این زندگی جایش را به صداقت، احترام و گذشت میدهد، آنگاه آسیه می تواند با فرعون زیر یک سقف، بهشتی شود و بالعکس جعده زن امام حسن(ع) که جهنمی شد. همچنین ملاک دوم اصالت و ریشه خانوادگی است، البته ریشه در خانواده وابسته به دونفر است، پدر و مادر و البته اجتماع رفیق بیتاثیر نیست.
این استاد دانشگاه در ادامه بیان کرد: ملاک سوم، شناخت طبع چون طبع سرد، گرم و متعادل است که برگرفته از سیره و سنت امام رضا (ع) است. طبع ریشه اختلافات است رعایت نشود همان سوختن و ساختن است. درواقع گرم باگرم و سرد با سرد باید ازدواج کند و اگر غیر این باشد ممنوع است. با مراجعه به کتاب«ذهبیه» امام رضا (ع) آنچه برای مزاج گرم ارزش است برای سرد ضد ارزش است. پس باید دقت شود گرمای مزاج ، تنوع غذایی ، تفریحی و دوستیها بایدیگر متفاوت است و اگر در انتخابها به این گزینه دقت شود بسیاری از اختلافات از بین میرود.
وی تصریح کرد: این سه ملاک که در بالا به آنها اشاره شد در قبل از ازدواج هرچه بیشتر باشد، بهتر است، اما این ملاک برتری نیست، بلکه برای جبران نواقص بین طرفین است. همچنین در بحث سن ازدواج بهتر است مرد بزرگتر از زن باشد، چراکه خانمها زودتر از آقایان به بلوغ میرسند و آقایان 6 سال کم دارند و خانمها از آقایان 6 سالی جلوتر هستند، اما اگر برابر هم هستند مشکلی ایجاد نمیکند.
عباسی در پایان افزود: ملاک ششم نیز تحصیلات یک مقطع یک ترم یک واحد درسی بودن است که بهتر است مرد در درجه بالاتری قرار داشته باشد. البته باید توجه داشت که آقایان از نظر عاطفه و احساس پایینتر از خانم ها هستند. مردان کدورت یا احساسات را فراموش نمیکنند، اما چون زنان از احساس بالاتری برخوردار هستند، بامحبت کدورت و بدرفتاریها را نادیده میگیرند. ملاک هفتم فرهنگی و اجتماعی است چراکه هرکدام از اقوام ایرانی آداب و رسوم خاصی دارند. ملاک هشتم بحث مالی که بهتراست مرد بالاتر باشد. امید آن داریم که جوانان بادقت در انتخاب از همراه زندگی خود از آسیبهای بعدی ازدواج جلوگیری کنند و ما دیگر شاهد طلاق نباشیم.