حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضاییه در دومین جلسه شورای عالی حفظ حقوق بیت المال که در دماوند برگزار شد، با اشاره به طرح کاداستر گفت: با برنامه ریزیهایی که سازمان ثبت اسناد و املاک انجام داده است تا آخر سال ۱۴۰۰ موضوع کاداستر کشور به نتیجه خوبی میرسد. اقدامات با سرعت خوبی در حال انجام است و در رابطه با اراضی دولتی و حریم شهرها، روستاها، رودخانهها و تالابها اقدامات خوبی انجام شده و لازم است محدوده شهرها در اختیار سازمان ثبت قرار گیرد.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: کاداستر باید با جدیت بیشتری دنبال شود و نسبت به حریم شهر هم باید بگویم که کاری جدی باید صورت گیرد. مسئله فقط به استانداری و شهرداری تهران ارتباط ندارد، بلکه تمام مراکز استانها در این حوزه مورد بحث هستند و وزارت کشور باید آنها را در دستور کار قرار دهد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی گفت: شهرداری و استانداری تهران باید در رابطه با حریم شهرها اقدامات لازم را انجام دهند و اینکه مشخص نباشد حریم شهر چگونه هستند و افراد سودجو از این موضوع سوء استفاده کنند، درست نیست و لازم است شهرداری و استانداری تهران کاری مشترک انجام دهند و حریم تهران را مشخص کنند و منتظر وزارت کشور هم نباشند.
وی افزود: ما باید منافذ شهر را ببندیم، زیرا این منافع مشکلات جدی را برای حاشیه شهر ایجاد کردهاند، اگر مسئولان چارچوبها را ایجاد کنند، افراد مطابق با همین چارچوبها عمل میکنند و باید متخلف را سر جای خود نشاند، اما اگر اختلاف بین فرمانداری، شهرداری، شورای شهر و مسئولان شهر مشخص نشود، از منافذ سوء استفاده میشود.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه کارهایی که در زمان خود انجام نشدهاند قابلیت بررسی دارند تصریح کرد: اگر این اقدامات انجام شود باید نسبت به آنها بررسیهای لازم را انجام داد.
وی ادامه داد: آب و خاک دو سرمایه بسیار ارزشمند هستند و نباید ارزان در دسترس قرار گیرند، باید به نحوی باشد که قدر این سرمایه عظیم شناخته شود و هزاران هکتار در حال فرسوده شدن هستند و بخشی در اختیار ما نیست، اما میتوانیم در مقابل بخشی دیگر بایستیم، اما مردم دستگاهها را مورد سوال قرار میدهند.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی با بیان اینکه موضوع آب و خاک مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است گفت: لازم است برنامه ریزی انجام شود و جدیت در آنها لحاظ شود تا برای مردم و دست اندرکاران این موضوع تبیین شود و با جدیت برای آن اقدام شود.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: زمین ارزش سرمایه پیدا کرده است و باید با جدیت وارد قضیه شد تا جلوی خسارت را گرفت، در کشور میتوان با همکاری، هماهنگی و همگرایی بخشهای مختلف پیگیریهای لازم را انجام داد.
وی ضمن اشاره به تعاونیها گفت: باید نسبت به آنها حساس باشیم، برخی میروند زمینی را برای تعاونی خود دریافت میکنند و از آن سوء استفاده میکنند که ما گفتهایم که افراد نمیتوانند در حوزه تعاونیها تخلف کنند و تعاونیها باید کنترل شوند.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: در دادگستریها تنها صدها پرونده در حوزه تعاونیها وجود دارد و تعاونیها هم باید موضوع را رعایت کنند و آنها نمیتوانند هر کاری که میخواهند انجام دهند.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی با بیان اینکه رعایت قانون از سوی تعاونیها لازم است گفت: در قانون گفته شده و تعاونیها باید در حوزههای مختلف اقدامات لازم را انجام دهند و برای تعاونیها موضوع نظارت تعریف شده است. در اقتصاد تعاونی مواردی مطرح شده که در بخش ساخت و ساز مسکن و چه در بخشهای دیگر تعاونیها باید مورد نظارت قرار گیرند و اگر این نظارتها انجام نشود تخلفات اشخاص در حوزه تعاونیها مطرح میشود.
وی با بیان اینکه نمیتوان وارد حوزه قضایی شد و در آن پرونده های مربوط به حوزه تعاونی مسکن را ندید، افزود: باید در حوزه تعاونیها تجدید نظر شود، هرچند کار تعاون به تنهایی بسیار خوب است، اما نباید این موضوع منجر شود تا با همکاری یکدیگر و به اسم تعاونی تخلف صورت گیرد.
رئیس قوه قضاییه درباره طرح هادی بیان کرد: این موضوع قانون است، اما باید در آن بازنگری صورت گیرد و نقش استانداریها و فرمانداریها نمیتواند مستثنی باشد و باید با نگاه به اقتضائات استان، شهر و منطقه این کار را انجام داد و باید با همکاری بنیاد مسکن در این حوزه بازنگری صورت گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی تصریح کرد: چرا باید بگذاریم در جایی که تصرف و تخلف صورت میگیرد آن تخلف پا بگیرد؟ چرا در ابتدای کار با تخلف برخورد نمیشود؟ چرا ابتدای شکل گرفتن تخلف باید با آن برخورد کرد؟ مردم سوال میکنند که چرا اجازه میدهید ساختمان ساخته شود و سپس آن را تخریب کنید؟ نباید اجازه داد تا تخلف شکل بگیرد تا تبدیل به یک ساختمان و هتل شود.
وی با بیان اینکه در بستر رودخانه ساخت و ساز ممنوع است، افزود: در سیلهای اخیر یکی از مشکلات ما ساخت و ساز و تصرف در بستر رودخانه بود و برخی از تخریبها به دلیل ساخت و سازهای غیر مجاز بود و ما نباید اجازه دهیم تا این کار انجام شود، زیرا خانوادهها آسیب میبینند و آقایان نمیتوانند اجازه دهند تا در بستر رودخانه ساختمان ایجاد شود.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به اعلام تخلف بیان کرد: عدم برخورد با تخلف به معنای ترک فعل و نقض حقوق است و بیشترین تخلف در حوزه روستاها، شهرها و حریم راهها است و این حساسیت باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی با اشاره به چاههای غیرمجاز گفت: اگر تعداد چاههای غیرمجاز بیشتر نباشد، از تعداد چاههای مجاز کمتر نیست و این موضوع به بسترهای زیرزمینی آسیب وارد میکند و باید آن را پیگیری کرد و وضعیت چاههای غیر مجاز باید ساماندهی شود.
وی ادامه داد: مردم باید از آب و فضا به صورت منظم و قانونمند استفاده کنند، گاهی در تصاویر ماهوارهای و هوایی دیده میشود که چقدر ساخت و ساز به صورت غیرمجاز انجام گرفته است.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: از ابتدای شروع تخلف باید نظارت داشته باشیم و نیروهای اجرایی در دادگاهها و دادسراها برای اعلام تخلف در حوزههای مختلف باید پویا شوند و وزارتخانهها باید بخش اجرای خود را فعال کنند، البته پلیس مسئولیت کلان کشوری را بر عهده دارد و باید کاری انجام داد تا تخلف شکل نگیرد و در صورت شکل گیری سریع اعلام شود تا شاهد گسترش تخلفها به هیچ وجه نباشیم و این تخلف ضد ارزش تلقی شود.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه نباید اجازه داده شود که هیچ درختی قطع شود گفت: قطع اشجار نباید صورت گیرد و باید با دادگاه ها صحبت شود تا حکم قطع درخت به هیچ وجه داده نشود.
وی خطاب به دادستان کل کشور گفت: برای ایجاد وحدت رویه در برخورد با تصرف املاک و اراضی باید حتماً آرای متفاوت به دبیرخانه و دادستان کل کشور داده شود تا آن قضات این رأیها را بررسی کرده و اگر نیاز به صدور رأی وحدت رویه بود دیوان رأی را صادر کند و برای برخورد با تخلفها باید حتما رأی وحدت رویه وجود داشته باشد.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: باید در دبیرخانه کاری جامع انجام شود و نقش مجلس در آن بسیار مهم است، در حال حاضر مجلس کار خود را انجام میدهد و منتقل کردن موضوعات امری ضروری است، پیشنهاد من این است تا جلسهای با حضور سه قوه و بدنه اجرای آنها تشکیل شود و همچنین از نهادهای مربوطه هم افرادی حضور داشته باشند تا درباره حفظ آب، خاک و ذخایر ارزشمند در کشور و ضرورت انضباط اجتماعی و عمل به قانون برای تمامی دستگاهها بدون استثنا مورد بررسی قرار گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی ادامه داد: حتماً بخشهایی وجود دارند که اطلاعات خود را در حوزه تخلف ندادهاند و اطلاعات آنها میتواند برای ما مثمرثمر باشد، اینکه هر روز در تلویزیون و رسانه گزارش داده شود که ۵۰۰ هزار هکتار رفع تصرف یا خانهای تخریب شده است اگرچه از یک حیث قابل تحسین است، اما از حیث دیگر مردم سوال میکنند که چرا افرادی میتوانند تخلف کنند و خانه بسازند و پس از چندین ماه این ساختمان را خراب کنند.
رئیس قوهقضاییه بیان کرد: برای مثال کوله بری برای حاکمیت قانون آسیب دارد، ما حکومت هستیم و باید حاکمیت قانون باشد، باید بگوییم راه قانونی بازارچه مرزی است و در حوزه ساخت و ساز هم باید راه قانونی ایجاد و باید باز شود و ابتکار قانون را در دست بگیریم، متاسفانه در برخی از حوزهها عزیزان ما منفعل عمل میکنند و میگویند حالا این اتفاق رخ داده است.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی با اشاره به بازدید امروز خود گفت: به ما گفتند، چون تخلف زیاد است نمیتوان با آن برخورد کرد، اما آیا چون تخلف زیاد است نباید برخوردی انجام داد و موضوعات باید ساماندهی شوند و مورد پیگیری قرار گیرند.
وی با اشاره به شوراهای شهر گفت: این شوراها نقش اساسی دارند که قرار بود شوراهای شهر بازوی توانمند شهرداران شوند. آسیبهای شوراهای شهر باید به صورت دقیق شناسایی شود و برای شوراهای شهر بعدی با قید و نگاه به باز کردن گرههای شهر وارد شهر شوند، این شوراها موثر هستند و نقش بسیاری در گره گشایی مسائل مختلف دارند.